С едноминутно мълчание в ООН почетоха паметта на постоянния представител на Русия

Постоянният руски представител в ООН Виталий Чуркин почина, ден преди да навърши 65 години, съобщи руското Министерство на външните работи.

„Министерството на външните работи на Русия с дълбоко прискърбие съобщава, че на 20 февруари в Ню Йорк почина постоянният представите на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин“, пише в съобщението на министерството.

„Видният руски дипломат си отиде от този свят на работното си място. Изразяваме на родните и близките на Виталий Чуркин дълбоки съболезнования“, се казва още в съобщението на ведомството.

С едноминутно мълчание в ООН почетоха паметта на постоянния представител на Русия.

„Общото събрание в скоро време ще проведе заседание в памет на Виталий Чуркин”, каза председателят Питър Томпсън и нарече дипломатът „един от най-уважаваните членове на семейството на ООН. Почивай в мир, скъпи Виталий“, каза той.

„Част от следващото заседание на Съвета за сигурност на ООН ще бъде посветена на паметта на Чуркин”, заяви постоянният представител на Украйна в ООН Владимир Елченко, предаде ТАСС

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли изрази съболезнования на руския народ. В писмено изявление тя заяви, че руският дипломат „компетентно е защитавал позициите на страната си“, а също така е бил и любезен колега.

Бившият постоянен представител на САЩ в ООН и съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс също изказа съболезнования.

Тя каза, че той е бил неин приятел, въпреки конфронтацията помежду им.

В „Туитър“ тя написа: „Виталий беше страшен противник, но винаги оставаше приятел. Моите сърдечни съболезнования на жена му Ирина, на семейството и на представителството на Русия в ООН“.

Сюзан Райс бе постоянен представител на САЩ в световната организация от 2009 до 2013г.

Представителят на Франция Франсоа Делатр изрази „дълбоката си тъга“ и почете този „изключителен представител на Русия в ООН“.

Президентът на Русия Владимир Путин също изрази съболезнования на роднините и близките, а също на колектива на Министерството на външните работи във връзка с кончината на Виталий Чуркин.

Виталий Чуркин е роден на 21 февруари 1952 г. в Москва. От 8 април 2006г. заема поста постоянен представител на Русия в ООН. Бил е и представител на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН.