„Джейш ал Фатх” отрече да има общо с убийството на Карлов

Въоръжената коалиция „Джейш ал Фатх“ опроверга да има нещо общо с убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов.

Коалицията определи заявлението, че тя поема отговорността за деянието, като фалшиво, предаде Azeri Press Agency, цитирана от „Фокус“.

Вчера кореспондентът на ТАСС в Кайро съобщи, че коалицията е поела отговорност за атентата, като се позова на електронното издание на местния вестник „Яум ас-Сабиа“.

Във въоръжената коалиция „Джейш ал-Фатх“ влиза групировката „Джебхат аш-Шам“ – преименуваният фронт „ан-Нусра“, обявен и от ООН за терористична организация. Той представлява сирийско крило на Ал Кайда.

Коалицията бе определена от ТАСС като действащ в Сирия съюз на екстремистки групи.

Руският посланик Андрей Карлов беше прострелян в гърба, докато изнасяше реч в художествена галерия в турската столица Анкара в понеделник. 22-годишният убиец е крещял „Не забравяйте Алепо, Сирия“ по време на стрелбата.

Първоначалните резултати от разследването показват, че той е продължил да стреля по полицаите, крещейки: „Не можете да ме заловите жив“. Полицаите го ликвидират.

Връзките на убилия руския посланик терорист сочат, че той принадлежи към организацията на опозиционни ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен (FETO), когото Анкара обвинява за организирането на опита за преврат през юли, категоричен е турският президент Реджеп Ердоган.

„Това е мръсна организация, за съжаление, проникнала в нашата армия и полиция. Покушението над посланика е нагледно свидетелство за това. Уликите водят в чужбина“, каза президентът.

Като представител на полицията убиецът на Карлов – Мевлют Мерт Алтънташ, 8 пъти е охранявал събития, на които е присъствал турският президент Реджеп Ердоган. Алтънташ е бил сред охранителите на осем мероприятия в Анкара, на които е участвал президентът след опита за преврат в Турция на 15 юли.

Прокурорите от Турция разследват защо турските специални сили, които щурмуваха галерията след убийството, не са арестували Алтънташ жив.

Източник: Епицентър