Съюзниците на САЩ се страхуват да не се превърнат в следващата мишена на Вашингтон

Професорът от Техеранския университет Мохамед Маранди смята, че САЩ остават дълбоко заблудени в предположението си, че намаляването на влиянието им света е останало незабележимо за водещите световни държави

Според професора от Техеранския университет Мохамед маранди, САЩ са на път да загубят съюзниците си, тъй като последните се страхуват да не се превърнат в поредната цел на Вашингтон, предаде РИА Новости.

„След заплахите на САЩ по адрес на Русия, много държави в света са обезпокоени, тъй като виждат себе си като потенциална цел на американските власти”, пише Маранди за  Press Tv.

Експертът предполага, че САЩ са се омотали в „паяжината на самозаблудата”, като смятат, че намаляването на влиянието им в света е останало незабелязано. Според Маранди, от 2001 г. насам заради егоизма и високомерието си, САЩ прави редица стратегически грешки една след друга.

Професорът от Техеранския университет е убеден, че до 2050 г. САЩ ще бъде единствената западна страна, влизаща в петицата на водещите икономическите държави, като при това икономическите показатели на Щатите ще бъдат значително по-ниски от тези на Китай.

Експертът напомня и прогнозите на Световната банка относно това, че американският долар ще изгуби значението си в близките 10 години.

Трябва да отбележим, че Маранди не е единственият, който смята така. Известният американски публицист Уестър Тарпли също заяви, че щатският долар в скоро време ще загуби статуса си на световна валута. Причината за това според Тарпли, е стремежа на американските финансисти да спасят банките-зомби от „Уолстрийт“. Според него, страните постепенно започват да се отказват от американската валута, тъй като тя е остаряла и престанала да работи.