Сътрудничество на Русия с Ирак изненада САЩ

Заявлението на иракските власти за сътрудничеството им с Русия, Сирия и Иран в борбата с „Ислямска държава“ сюрпризира Вашингтон, пише вестник „New York Times“, цитиран от РИА „Новости“.

Изданието отбелязва, че Русия е изненадала с действията си САЩ за втори път в рамките на един месец. Първият път е бил, когато на военновъздушната база в сирийския град Латакия, без предварително предупреждение, се появили руски самолети. „Дори когато САЩ разчитаха на дипломатическа стратегия и се опитваха да си осигурят подкрепата на Русия за сътрудничество в Сирия, Кремъл продължи да дразни Белия дом с едностранни военни и политически стъпки“, посочва вестникът.

Журналистите подчертават, че властите на Русия и САЩ гледат по различен начин и върху причините за конфликта в Сирия, а това е още един проблем, освен възможните усложнения, ако липсва сътрудничество при нанасяне на въздушни удари срещу ислямистите.

На 27 септември властите на Ирак съобщиха, че си сътрудничат с Русия и Сирия в борбата с ИД, а информацията беше потвърдена официално и от Москва.

Източник: Поглед Инфо.