Сътрудничеството между НАСА и Русия концентрирано около МКС

Миналата седмица НАСА съобщи прекратяването на сътрудничеството си с Русия, с изключение на проекта за Международната космическа станция (МКС).

Бъдещото сътрудничество между САЩ и Русия в космоса до голяма степен зависи от действията на властите на двете страни, в частност от Конгреса и администрацията на президента на САЩ, счита професорът  от Държавния астрономически институт към МГУ Вячеслав Туришев, предаде РИА Новости.

„Докато те (американската страна) предприемат стъпки, забраняващи взаимодействието, контактите преди всичко ще се съсредоточат около МКС”, заяви Туришев.

По негови думи, в периода от 2015 до 2017 година САЩ ще разработва свои програми, като например проектът Dragon за доставка на товари за космическата станция. От друга страна, отбеляза още ученият, реално САЩ в последно време не са имали други големи проекти.

Туришев подчерта, че Русия сама трябва да определи приоритетите си, да възстанови производството и да докаже на всички, че може да работи самостоятелно в космоса.