Сърбия сама ще ремонтира своите „МиГ“-ове

Процесът на модернизирането на сръбската армия протича в съответствие с изготвените краткосрочни и дългосрочни планове, заяви сръбският министър на отбраната Зоран Джорджевич, цитиран от радио B92. Според него модернизацията включва най-вече „оборудването на сръбската армия с въздушна отбрана“.

Министърът заяви, че представители на Русия имат интерес „да дойдат в нашата страна, за да отворят нов център за модернизация и ремонт на хеликоптери „Ми“ и подчерта, че „Сърбия също е заинтересована“.

„Всичко се развива така, че това бързо да се случи. В началото ще бъде малък регионален център, който предстои да се разрасне до голям и модерен център за цяла Югоизточна Европа“, каза Джорджевич.

Той съобщи, че ремонтирането на шестте сръбски самолета „МиГ-29″ от Русия ще се случи в западната ни съседка, тъй като е в интерес на страната от Аеротехническия институт „Мома Станойлович“ (подразделение на сръбския Военнотехнически институт – б. пр.) да участват в тази дейност.

„Очакваме руският президент Путин да подпише указ за военнотехническа помощ (на Сърбия) и в зависимост от формулировката му – дали ще бъде помощ или военнотехническо сътрудничество, тя да бъде предоставена, добави Джорджевич.

В понеделник Зоран Джорджевич, заедно с премиера на Сърбия Александър Вучич бяха в Москва и се срещнаха с Владимир Путин и руски депутати. Една от основните теми, по които двете страни разговаряха е сътрудничество в отбраната и придобиване от сръбска страна на системи за ПВО.