Създателят на Stratfor: ЕС ще изчезне от политическия процес

САЩ вече отписаха Европейския съюз и неговите страни членки. Вече никой не обръща сериозно внимание на решенията на ЕС, а скоро той съвсем ще бъде забравен, смята Джордж Фридман, основателят на американската компания за стратегическо прогнозиране Stratfor, предаде РИА Новости.

Според политолога мисията на Европейския съюз се е провалила и едва ли има смисъл да му се търси алтернатива. Бежанската криза ясно показа неуспеха на евроинтеграцията. Страните членки не могат да се договорят дори помежду си и да намерят обща стратегия за решаване на проблемите. Това е така защото самият ЕС вече няма никакъв авторитет и политическа тежест сред страните членки.

„Бъдещето на Европейския съюз е много неясно. Вече се вижда, че той не е способен да взима значими решения. Напълно безпомощен ще бъде пък пред собствения си разпад.“, смята Фридман.

Най-вероятно с ЕС ще се случи това, което вече се забелязва и сега – европейските държави ще спрат да му обръщат особено внимание, смята политологът.

„Учрежденията в Европа приличат на музеи – и сега, както преди, са достъпни за посещения и продължават да функционират, но нямат някаква съществена роля“, отбелязва анализаторът.

Едва ли Европейският съюз ще бъде ликвидиран, но по всяка вероятност няма да има роля в активните политически въпроси и бързо ще бъде забравен, заключава Фридман.