Създават международно русофилско движение, съобщиха на „Копринка“

Има идея да бъде създадено международно русофилско движение, по която вече се работи, това съобщи днес на 15-ата Национална среща на приятелите на Русия край язовир „Копринка“ до Казанлък лидерът на българските русофили Николай Малинов. „Докато русофобията в света се засилва, „Копринка“ е необикновено място, защото е символ на любовта между два народа. То дава пример на света как един народ може да обича друг народ“, каза още Малинов пред събралото се множество. Този път съборът премина под девиза „Европа е по-силна с Русия“. По данни на организаторите за срещата на русофилите са пристигнали 168 автобуса, 24 микробуса и над 1000 леки автомобила, с които са пътували около 14 хиляди души.

По традиция тук идват българи, които са работили или учили в бившия Съветски съюз, но и много по-млади хора, които обичат Русия. Сред присъстващите днес бяха депутати от различни политически цветове, сред тях и председателят на групата за приятелство с Русия в парламента Красимир Велчев от ГЕРБ. Имаше още гости от Русия и от руското посолство в София.

По време на митинга бяха прочетени приветствията до събора на патриарх Неофит и на президента Румен Радев. В деня на рождението на Света Богородица патриархът призова съборяните да пазят православната вяра и ги похвали, че въпреки сложните и нееднозначни отношение между Руската федерация и България в последните години, те са съхранили историческата истина за взаимоотношенията между двете страни. Президентът нарече в приветствието си събора „повод да си спомним за нерушимата връзка между нашите два народа, която може да устои на всяка политическа буря„. Според държавния глава обвиненията към русофилите за липса на патриотизъм са напразни начинания.

Организаторите съобщиха от трибуната, че до събора са изпратили приветствия още премиерът Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова и други политици от България и Русия, сред които и губернаторът на Република Крим Сергей Аксьонов.

В музикалната програма се включиха изпълнители от България и от Русия, сред които и обичаните от поколения българи Мими Иванова и Развигор Попов.

 

Репортаж на Ваньо Стоилов

Снимки – авторът

Вестник „24 часа“ – онлайн издание