Съвета на Федерацията разреши използването на военни сили в Украйна

Съвета на Федерацията в Русия разреши използването на руските въоръжени сили на територията на Украйна, в автономна република Крим, до нормализирането на обществено-политическата обстановка в страната, съобщи РИА Новости.
Сенаторите са приели съответното решение единодушно, и то вече е встъпило в сила.
Напомняме, че по-рано днес Путин се обърна към Съвета за получаване на разрешение за използване на въоръжените сили на Руската Федерация на територията на Украйна. В обръщението си той посочи, че тези мерки са необходими във връзка с извънредното положение в Украйна и възникващите заплахи за живота на гражданите на Руската Федерация и войниците, изпратени в Крим в съответствие с международния договор. Според  документа, войските ще бъдат в Украйна до нормализиране на политическата ситуация в тази страна.

„Във връзка с извънредната ситуация в Украйна, заплахата за живота на граждани на Руската Федерация, наши съотечественици, личния състав на войнския контингент на въоръжените сили на Русия, дислоцирани в съответствие с международен договор на територията на Украйна (в автономната република Крим) на основание на конституцията на РФ внасям в Съвета на Федерацията обръщение за използване на въоръжените сили на РФ на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в тази страна“, гласи обръщението.

Путин подписа и разпореждане за назначаването на държавния секретар на министерството на външните работи Георгий Карасин за официален представител на президента на Русия при обсъждане на обръщението. Обръщението на Владимир Путин беше разгледано на извънредно заседание на Съвета на Федерацията. Профилните комитети по отбрана и международните въпроси препоръчаха на сенаторите да го подкрепят. Искането на Путин беше гласувано единодушно от законодателите.