Съветът на федерациите: изборите в Украйна протекоха по американски сценарий

Резултатите от президентските избори в Украйна бяха предсказуеми: всичко се случва по сценарий, заложен от американците според договореностите с Евросъюза. Това заявиха от Съвета на федерациите в Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Такова мнение изрази членът на комитета на Съвета на федерациите по международни дела Игор Морозов.

„Фактически, всички кандидати на изборите бяха просто фон. На първия етап най-голяма опасност представляваха само Кличко и Тимошенко, които отстраниха по договореностите с Меркел. Затова Кличко се съгласи на длъжността кмет (на Киев), а Тимошенко премина в сянка, като се ограничи единствено с лозунги за въвеждане на ред в Югоизточна Украйна и нищо повече”, заяви Морозов.

Той изказа увереност, че „нито за американците, нито за европейците е необходим втори тур, тъй като векторът на интересите им съвпадна на този етап”. Морозов отбеляза също, че „на американците бе нужно колкото се може по-бързото легализиране на властта, която те самите доведоха в страната в резултат на антиконституционния въоръжен преврат”.
Руският сенатор очаква главният етап от разигравания сценарии да започне веднага след обявяването на официалните резултати от изборите, като ще зависи до голяма степен от действията на Порошенко по отношение на Русия.

„Сега Порошенко трябва да се прояви като лидер на украинския народ: ще може ли правилно да построи отношенията си с руския президент и с правителството на Русия чрез своите министерства и ведомства”, допълни още Морозов.

Според него, само в такъв случай „ще може да подобри икономическата и социално-политическата обстановка в страната”. „Ако той продължи да играе ролята на ястреб, аз смятам, че ще получи нов Майдан, но вече с коренно различни последствия за Украйна”, поясни Морозов.

Припомняме, че според последни данни украинският милиардер Пьотр Порошенко събра 53,86 на сто от гласовете. Снощи той заяви, че е готов на преговори с Русия, но само при участието на САЩ и Евросъюза.