Съветският «Запорожец» в ново превъплъщение

В Руския аграрен университет „ К.А Тимирязев” с участие на ”НИИ конструкции на автомобили” разработват нов компактен кросоувър, приличащ на съветския «Запорожец», съобщи вестник «Известия».

 

Моделът е с работно наименование «Вожак», а благородната цел на създателите му е да пуснат на пазара автомобил на достъпна цена, предназначен основно за жители в селски местности.

 

Ръководителят на проекта проф. Тенгизи Дзоценидзе разказа, че кросоувърът ще напомня стария «Запорожец», но само стилистично.

 

„Автомобилът със сигурност няма да напомня «Запорожец» в прекия смисъл на думата. Най-малкото заради това, че няма да се произвежда в Запорожие. Новият модел ще има няколко външни форми, напомнящи «Запорожец». Новата кола ще има въздушни възглавници, ABS, хидравличен волан. Планира се двигателят да бъде дизелов двигател”, поясни Дзоценидзе.

 

Освен това, разработчиците планират да създадат и кросоувър – обновена версия на ГАЗ-69, която също ще бъде с наименование «Вожак». Планира се, цената на един «Вожак» да бъде около 290 хиляди рубли.