Съветници на Обама препоръчват преместване на американските войски по-близо до фронтовите линии в Сирия и Ирак

Най-висшите съветници на американския президент Барак Обама по националната сигурност препоръчват мерки, които биха придвижили войските на САЩ по-близо до фронтовите линии в Ирак и Сирия, пише в. „Вашингтон пост“, публикува dnesplus.bg.

Това свидетелства за нарастващото недоволство на Белия дом от напредъка на борбата срещу групировката „Ислямска държава“ и за подновяване на настояването на Пентагона за разширяване на военното участие в отдавнашни конфликти в чужбина, отбелязва изданието.

Обсъжданията по предложенията, които за първи път може да доведат до разполагане на ограничен брой сили за специални операции на място в Сирия и Ирак и да поставят американските инструктори по-близо до сраженията в Ирак, се водят в момент, когато министърът на отбраната Аштън Картър настоява армията да представи нови варианти за по-голям военен ангажимент в Ирак, Сирия и Афганистан, изтъква вестникът.

Тези промени биха представлявали значително увеличаване на ролята на САЩ в Ирак и Сирия. Те все още не са получили официално одобрение от Обама, който може да вземе решение още тази седмица и да прецени да не предприема различен от сегашния курс, казват американски служители, цитирани от вестника.