Съветник на Тръмп: Нуждаем се от хора, които вярват в отношенията с Русия

Администрацията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп се нуждае от хора, които вярват в потенциала на американско-руските отношения и споделят мнението за установяване на връзки с Москва.

Това заяви в интервю за руската агенция Sputnik съветникът на Тръмп по време на изборната му кампания Картър Пейдж. Той коментира предстоящото назначаване на държавен секретар или ръководител на Държавния департамент (външното министерство на САЩ).

„Всъщност хората, които изобщо не разбират и не вярват в потенциала на американо-руските отношения, са обречени на провал. Както обикновено, почти винаги всичко свършва с това, че руското ръководство показва среден пръст за всякакви грешки и неуспешно завършване на преговорите“, отбеляза Пейдж, цитиран от РИА-Новости и БГНЕС.

Основните кандидати за ръководител на Държавния департамент са бившият нюйоркски кмет Рудолф Джулиани и бившият кандидат-президент от 2012 г. Мит Ромни, който е и бивш губернатор на щата Масачузетс. Според някои медии самият Тръмп предпочита Ромни, макар той да бе най-яростният му критик в партията на републиканците. Съветниците на милиардера обаче го призовават да се спре на друг кандидат.

Мит Ромни е известен с резките си изказвания към Русия, Китай и Иран. В едно от тях по време на предизборната кампания през 2012 г. и в своя книга той нарече Москва „главният геополитически враг на САЩ“, припомня РИА-Новости.