Събрание на русофилските и антифашистките организации в гр. Варна

Автор: Симеон Кулиш, организационен секретар на НД „Русофили“-Варна

Днес, 9 февруари 2017 г., във Варна се състоя събрание на всички русофилски и антифашистки организации в града. Срещата бе организирана от местната структура на НД „Русофили“. В нея взеха участие: „Россияне-21 век“ с председател Генадий Максимов, „Сдружение за приятелство с Русия, Украйна и Беларус“ под ръководството на Явор Янакиев и Български антифашистки съюз – Варна с ръководител Януарий Вичев.

Организациите представиха своите годишни календари с мероприятия и инициативи. Първото от тях – „Ден на защитника на отечеството“ – ще бъде само след броени дни. Негов организатор е „Россияне-21 век“.

Председателят на НД „Русофили“ във Варна Албена Шавел представи националната кампания на организацията, свързана с изучаването на руски език в детските градини. Варненската организация успя да ангажира учители по руски език и обхвана повече от 270 деца от целия град.

Събранието реши да се образува Организационен съвет на всички русофилски организации, чийто членове ще бъдат председателите на всяка една от тях. Формацията остава отворена и ще може да се разширява постоянно.

Русофилските организации във Варна декларираха готовност за съвместна работа не само в отразяването и честването на различни дати, но и в популяризирането и отстояването на различни каузи, свързани с укрепване на българската държавност, вярност към историята, възраждане на славянското братство, за просвета и още повече демокрация. На следващата среща ( 16.02.2017 г. ) ще бъде подписано и споразумение.