Стяга ли се Европарламентът за война с Русия?

На последното заседание на Европейската народна партия (ЕНП), съставяща най-голямата фракция в Европарламента, участниците са заявили, че „най-добрата политика за сдържане по отношение на Русия се явява готовността за война”, цитира изявлението EurActiv, цитиран от БЛИЦ.

„Ние сме длъжни ясно да дадем да се разбере, че сме готови да воюваме”, заявил по време на заседанието Роланд Фройденщайн, ръководител на изследователския център при ЕНП. Депутатът обвинил Русия, че поставя под съмнение европейските ценности.

Депутатите Туне Келам и Кристиан Ден Преда обявили Русия като „противник на Евросъюза”, а също така обвинили руския президент в извършване на „агресия” във външната политика, „цели на която са страните от Балтика и Приднестровието”.

В заключение на срещата депутатите от ЕНП обсъдили възможността от по-нататъшно разполагане на системи за ПРО и ПВО в страните от Източна Европа.

ЕНП е най-голямата дясноцентристка партия в Европарламента, поддържана е от най-влиятелните лидери на европейските държави, в това число и от канцлера Ангела Меркел.