Строителят на Сочи ще ръководи интегрирането на Крим

Координирането на дейността на правителствените органи на Русия в Крим е възложено на вицепремиера Дмитрий Козак, който отговаряше за строителството за зимната олимпиада в Сочи, погълнало над 50 млрд. долара.

Това бе обявено от премиера Дмитрий Медведев след първото заседание на правителството, посветено на интегрирането и инвестициите в анексирания преди по-малко от седмица украински полуостров Крим и град Севастопол.

За това, че Козак е фаворит за този пост, бе съобщено от агенция РБК още на 16 март – деня на непризнатия от никого, освен от Русия, „референдум“ в Крим. Мотивите са, че той има опит като специален пратеник на президента Владимир Путин в Южния федерален окръг. Източник на агенцията обясни тогава, че Козак разполага с „изключителни навици“ и че като ръководител на дейността в Крим „ще бъде съвсем на мястото си“.

В понеделник вицепремиерът получи лично от Путин орден за заслуги пред отечеството заради подготовката на Сочи-2014. Козак благодари и на стотиците хиляди, участвали в огромния проект и завърши с воинския поздрав „Служа на Русия!“

Президентът възложи до 29 март да се изградят териториални представителства на федералните институции в Крим и Севастопол, както и такива на изпълнителната власт и другите органи за управление. След първия отчет за изпълнението след две седмици Путин иска докладване на резултатите всеки месец.

Премиерът Медведев каза на заседанието, че до 1 юли, т.е. в рамките на три месеца, всички ръководители на правителствени ведомства трябва да подготвят предложения за новата Федерална целева програма за полуострова. Пълният план за действие на всяка институция трябва да са готови до края на годината, а целевата програма вероятно ще се превърне в държавна програма на Руската федерация.

До 5 април правителството ще разработи предложения за създаване на Специална икономическа зона в Крим. На двата нови руски региона, анексирани от територията на Украйна, ще бъдат предложени редица преференции.

Козак, който отговаря в правителството за развитие на регионите, каза в понеделник, че засега няма финансови параметри на целевата програма, нито някакви конкретни преференции, които ще се предложат. Той допълни, че е бил ообсъждано субсидирането на превозите – особено тези на пътници – към новите субекти на федерацията, но ако бюджетът на Русия го позволява.

В момента основното внимание е насочено към електроснабдяването на Крим, който получава 85% от енергията си от континентална Украйна. В неделя вечерта заради авария на два от трите високоволтови електропровода без ток остана една трета от полуострова. В понеделник Москва задейства авариен план за прехвърляне на генераторите, осигурявали олимпиадата в Сочи.

Засега обаче нямаме окончателно решение как да решим проблема, допълни Козак. Медведев посочи, че в средносрочен план има два пътя – или свързване с електропреносната мрежа на Русия през Керченския проток (Reuters изчислява, че това би трябвало да струва 200-300 милиона долара), или строителство на газови електроцентрали на самия Крим.

До края на 2015г. ще продължи започналият в понеделник период на преминаване на Крим към рубли. През това време ще се използват и украински гривни, но социалните плащания ще бъдат в рубли по фиксиран към 18 март курс.

Премиерът нареди бързо да се въведе ред в транспортните връзки и да се изгради инфраструктура на „Ростелеком“. По думите му трябва да се прикюлчи с това чуждестранни телекомуникационни компании да пренасят поверителна информация и документи за управлението на тази територия.

Козак допълни, че на руските туристически агенции е препоръчано да се преориентират към предлагане на почивки в Крим, за да се подпомогне местният туристически сектор, заемащ около една трета от работната ръка.

Самоназначилият се за кмет на Севастопол Алексей Чали обаче обеви, че е намерил основния инвеститор в бъдещето на града – Министерството на отбраната на Русия. На среща с министър Сергей Шойгу той каза, че „най-после ще бъде възродено онова, което беше изгубено през последните 23 години и от гледна точка икономиката на града, мисля, че министерството на отбраната ще бъде главният инвеститор“.