Строителството на АЕЦ „Аккую“ ще започне още през настоящата година

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че строителството на АЕЦ „Аккую“ ще започне тази година. Той направи изявление пред журналисти в самолета на връщане от Москва, предаде ТАСС и Медиапул.

„Мисля, че окончателните решения по „Аккую“ ще бъдат взети през май. При съвместни (с Русия) стъпки в тази насока още до края на годината ще поставим начало на нашата работа по АЕЦ-а“, каза той, имайки предвид изграждането на първия енергоблок. Освен това Ердоган припомни, че „в Москва продължава обучението и подготовката на 259 турски служители“, които ще работят в станцията.

За газопровода „Турски поток“ Ердоган каза, че „са направени всички необходими стъпки по проекта“. „Всичко вече премина на официален етап. Нашите технически специалисти под ръководството на министерството на енергетиката се занимават с въпроси, свързани с маршрута на полагане на газопровода“, съобщи той. Турският лидер добави, че енергийните министерства на двете страни ще продължат преговорите за цените на газа, който ще постъпва по „Турски поток“.

Изпълнението на проектите „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“, която ще бъде първата атомна централа в Турция, бяха тема на разговор между Ердоган и руския президент Владимир Путин на среща в Москва на 10 март.

Пред журналистите в самолета Ердоган заяви също, че към момента напредъкът по премахване на руските ограничения за купуване на турски плодове и зеленчуци не отговаря на желанията на републиката. По думите му основната цел е да бъдат постигнати предишните показатели.

 За съвместния инвестиционен фонд от 1 милиард долара Ердоган съобщи, че „работата по неговото създаване ще започне с използване на националните валути“ – лири и рубли. Той посочи, че са дадени указания на централните банки в експортно-импортните операции да се използват тези валути.