Стрелков: Спасението на Русия е възможно единствено, ако се спаси Новорусия

Бившият главнокомандващ опълчението в Донецк Игор Стрелков определи като позорни за Новорусия условията на минското съглашение, които предвиждат „особен статут” за Донецка и Луганска области в състава на Украйна.

„Това е поражение за Новорусия“, заяви Стрелков по време на среща с журналисти.

Според него Новорусия е предадена от „изменници, които искат да заменят Путин и да предизвикат вълна от възмущение в Русия”. „Техниката на преврата е в действие”, отбеляза Стрелков.

„Трябва да се въздържаме от всякаква опозиционна дейност, метежът в тила по време на война е недопустим”, подчерта още Стрелков, като изрази пълната си подкрепа към президента Путин.

Бившият главнокомандващ армията на ДНР обяви, че не възнамерява да се връща в Новорусия, тъй като в момента именно в Русия може да донесе максимална полза.

„За мен е тежко да напусна своите приятели. Но мястото ми е тук, в Русия”, допълни още Стрелков. Според него „същността на офицерския дълг се състои в това да служи на страната и народа”. „Русия може да се спаси, само ако се спаси Новорусия. Аз ще предложа решения, в които ще участват хора и обществени организации в помощ на Новорусия. Ако победим, ще спасим Русия”, допълни бившият лидер на ДНР.

Стрелков отбеляза също, че в Новорусия днес няма примирие. „На всеки два-три часа украинските военни откриват артилерийски огън”, като освен това те извършват прегрупиране на силите си и се подготвят за бъдещо настъпление срещу опълченците.

Стрелков отново отбеляза, че без подкрепата на Русия, опълченците няма да успеят да се противопоставят на Киев, зад гърба на който стои Запада.