Стратфор: Русия защитава своите интереси в Сирия

На 24 ноември 2015 г. Турция свали руския военен самолет Су-24, с което не само провали отношенията между Анкара и Москва, но и даде повод Русия още повече да увеличи своя военен потенциал в Сирия. До инцидента Русия обезпечаваше авиационното прикритие с помощта на четири дислоцирани там многофункционални изтребители Су-30, съпровождащи ударните авиогрупи (които както много добре се вижда на спътниковите снимки, наскоро получени от разузнавателно-аналитичната компания AllSource Analysis, се намират в състояние на пълна готовност на пистата). Само седмица след като беше свален руския самолет, в Сирия бяха забелязани руските ударни изтребители-бомбардировачи Су-34, оборудвани с ракети „въздух-въздух“ Р-27. Заедно с това Русия спешно прехвърли в Сирия съвременни ракетно-зенитни системи „земя-въздух“, включително ЗРК «Бук» и високоефективни системи с далечен и среден обсег С-400. Транспортно-пусковите установки С-400 могат да се видят на внимателно охраняемия участък на авиобазата Базел ал-Асад, близо до Латакия.

Всъщност Русия укрепи своята противовъздушна отбрана, за да не даде възможност на други страни да се включат в сирийския конфликт. Все по-често се появяват съобщения, че Турция раглежда и обмисля въпроса за директна въоръжена интервенция в Сирия. Даже някои арабски страни като ОАЕ и Саудитска Арабия заявиха за възможността да изпратят свои войски в Сирия. Затова в средата на януари Русия започна да използва в Сирия А-50, самолет с далечно радиолокационно откриване и управление. Той позволява да се получи възможно най-добрата информация, да се постигне ефективност и напълно да се контролира въздушното пространство. Освен това миналата седмица в Сирия бяха прехвърлени четири руски съвременни свръхманеврени многофункционални изтребителя Су-35, които започнаха бойно въздушно патрулиране. И накрая, във видеоматериалите на руските медии, заснети на авиобазата Базел ал-Асад, се виждат наскоро модернизираните зенитни ракетно-пушечни комплекси «Панцир-С2», в които за унищожение на целите се използват ракети и скорострелни пушки и които видимо ще заменят или допълнят комплексите «Панцир-С1», прехвърлени в Сирия в началото на руската военна кампания там.

Обезпечавайки своето военно присъствие в Сирия по този начин, Русия ще може да препятства с военни действия тези сили, които искат да направят нещо срещу сирийския президент Башар Асад. САЩ и техните съюзници могат, както и преди, да нанасят удари по „Ислямска държава“, но възможностите в бъдеще да се нанасят удари по други цели, включително по поддръжниците на режима, които настъпват срещу бунтовниците, ще бъдат доста ограничени, заради руската авиация. Например Турция и Саудитска Арабия отдавна се стремят към сваляне на правителството на Асад, но всеки техен опит да окажат подкрепа на бунтовниците с помощта на военно-въздушните си сили, ще бъде париран от руската противовъздушна отбрана. САЩ пък още по-малко са склонни към ескалация на напрежението с Русия. САЩ не желаят да се отклоняват от основната си цел – борбата с „Ислямска държава“, както и няма да окажат противодействие на руската авиация в небето над Сирия.

Източник: Stratfor
Превод: a-specto