Стратегия в 3 стъпки за решаването на кризата в Украйна

Пред администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп ще има много предизвикателства, като едно от най-големите предизвикателства ще е решаването на кризата в Украйна. Анексията на Крим предизвика обтягане на отношенията между САЩ и Русия, които върнаха ситуацията във времената на Студената война.

Тъмп обеща нова политика спрямо Русия, основана на диалог , която може да положи основните на помирение.

За това и The National Interest предлага програма в три стъпки за преформатирането на отношенията между двете страни.

1 Русия и Запада трябва да постигнат някакво съгласие за статута на Крим за неограничен период от време. По този начин Балтийските държави бяха разглеждани по дипломатичен път от 40-те години до края на СССР. Това не е най-елегантния метод, но отговаря на реалността.

2 Страните трябва да се съгласят да запазят статута на Донбас като част от Украйна с ефективно прекратяване на огъня.

3 САЩ, Русия и Европа трябва заедно да се споразумеят за създаването на пакет от помощи за постигането на икономическо възстановяване на Украйна. Това трябва да се случи на ниво министри на външните работи. Украйна е обект на дългосрочен интерес за всички страни. Създаването на подобен пакет дава възможност на всички страни да изяснят останалите си политически различия. Сигналът за такава инициатива трябва да дойде от новата администрация на Тръмп, за да се покаже, че Владимир Путин не се пренебрегва. Така ще може да се възстанови конструктивната връзка между двете страни.

Естествено ще са нужни милиарди долари за подобна програма. В това число влиза възстановяване на инфраструктурата и компенсиране на бежанците от конфликта.

Всяка страна ще може да създаде своя формулировка за своя дял по финансирането на отделните проекти. Така всяка страна ще може да определи участието си като успех.

Източник: факти.бг