Страните от БРИКС инвестират $500 млн. в добива на злато в Русия

Експерти са на мнение, че сделката ще позволи да се рестартира „трудното“ руско находище и ще послужи като отличен трамплин за инвестициите на БРИКС в добива на полезни изкопаеми в Русия.

Консорциум, в който влизат китайската държавна компания China National Gold Corporation, индийската Sun Gold, руският Фонд за развитие на Далечния Изток, както и фондове от ЮАР и Бразилия, е готов да инвестира до $500 млн. за развитието на Ключевското находище на златна руда в Задбайкалието (над 6500 км източно от Москва). Споразумението бе подписано на срещата на върха на БРИКС, която се състоя на 15 и 16 октомври в Гоа. Планира се Ключевское да заработи три години, след като постъпят инвестициите, и да произвежда от порядъка на 6,5 т злато годишно.

В историята на БРИКС това е първата сделка в областта на добива на полезни изкопаеми, в която участват всичките пет страни и затова тя има голямо значение, смята Виктор Биелски, ръководител на отдела за стокови изследвания във „ВТБ Капитал“. Тя може да положи началото на бъдещи по-крупни проекти, които да са изгодни за широк кръг от инвеститори от БРИКС, допълва Биелски.

Какво получават Индия, Китай и Русия

Ключевское е проучено отдавна, но основната част от златото не е извлечена, тъй като процесът на разработка е губещ и спрян преди около 20 години, разказва Алексей Калачов, експерт-анализатор във ФИНАМ. За възобновяване на добива от находището са нужни нови технологии за преработка на основните руди – такъв технологичен опит имат в China National Gold Group, отбелязва анализаторът.

В момента находището принадлежи на индийската Sun Gold, която така и не е започна разработката, казва Калачов. Федералната антимонополна служба обяви през август 2016 г., че китайската China National Gold Group планира да изкупи от Sun Gold 70% от находището. Възможно е идеята за консорциума да е продиктувана от стремеж да се ускори сделката на високо равнище, отбелязва Калачов.

В същото време находището Ключевское по никакъв начин не може да се определи като богато – като се имат предвид заявените обеми за добив и резервите му, срокът на експлоатацията му ще бъде 11-12 години, като в цял свят средната продължителност е 15-16 години, обяснява Артьом Калинин, портфолио мениджър в Leon Family Office. Прогнозите са себестойността на добива да са на средното световно ниво, допълва той. „Впрочем, китайците не са свикнали с такъв режим на работа: стоманената и въгледобивната промишлености в Китай имат много ниска себестойност, но и до ден днешен те са доста добре благодарение на евтиното финансиране и държавната подкрепа“, казва Калинин.

Руските компании за добив на злато в момента не участват в разработката на Ключевское. Русия обаче ще е печеливша при всички положения, смята Артьом Калинин: „Руснаците ще имат възможност да усвоят нови технологии и да получат инфраструктурата, която китайците ще изградят“. Сред безусловните плюсове за Русия са и увеличаването на данъчните постъпления, откриването на нови работни места и притокът на чуждестранни инвестиции, допълва Алексей Калачов.

Защо Китай е заинтересован 

Независимо, че Китай е световен лидер по обем на добиваното злато, неговата ресурсна база, както и в случая с много други видове суровини, е доста слаба, коментира Артьом Калинин. По думите му най-големите запаси от злато се намират на територията на ОНД и се изчисляват на около 28% от световните. На второ място е Северна Америка с дял от 20%, а запасите на цяла Азия са едва около 11% от световните.

При това Китай е един от основните потребители на злато в света, обемите на производство на скъпоценния метал в страната падат (-0,4% през 2015 г.), а потреблението нараства (+3,7% през 2015 г.), коментира Олег Ремига, ръководител направление Китай в Московската школа за управление СКОЛКОВО. „Това ясно говори за стремежа на китайските компании да стъпят на международните пазари“, заключава експертът.

По думите на Ремига инвестициите на China National Gold Group в Ключевското находище не са изключение – китайски компании вече придобиха дял от канадската Pinnacle Mines Ltd. и купиха 50% от акциите на находище в Папуа Нова Гвинея от Barrick Gold Corp. „Убеден съм, че това е само началото на покупките на активи в златни руди в Русия от китайски златопреработватели като Zijin Mining, China Gold, Zhaojin Mining Industry и Shandong Gold“, казва Ремига. Според него диалогът с тях се води вече повече от 5 години.

Автор: Кира Егорова, Екатерина Горлицина

Източник:  „Руски дневник“.