Столтенберг ще обсъди с Обама плановете за сдържане на Русия в Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 4-7 април ще посети САЩ, където ще обсъди с ръководството на страната борбата с тероризма и реализацията на политиката на алианса по „отбрана и сдържане“ в Европа, под които се подразбира на първо място противопоставянето на Русия, предаде РИА Новости.

На срещата със Столтенберг американският президент Барак Обама възнамерява да потвърди единството с партньорите в НАТО на фона на терористичните атентати в Брюксел, съобщиха от Белия дом.

Посещението на генералния секретар на алианса „подчертава важното значение, което САЩ придават на трансатлантическото партньорство, чието въплъщение е НАТО, и това, че промените в Северноатлантическия алианс в съответствие с променящите се стратегически условия ще гарантират поддържането на световния ред и ще насърчат интересите на САЩ и всички членове и партньори на НАТО“, отбелязаха още от Белия дом.

На свой ред представител на алианса съобщи пред РИА Новости, че генералният секретар на НАТО и американският президент ще „обсъдят актуалните предизвикателства в сферата на сигурността и отговорът на НАТО на тях“.

„Очакваме, че генералният секретар и президентът Обама ще обсъдят обявеното по-рано от САЩ увеличаване на военното присъствие в Източна Европа“, заяви събеседникът на агенцията.

Очаква се по време на визитата си в САЩ Столтенберг да се срещне също и с членове на Конгреса и да посети военни учения.