Столтенберг отхвърли възможността за сухопътни сили срещу ИД в Сирия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли възможността Алианса да изпрати сухопътни сили срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия. „Това не е на дневния ред на коалицията и съюзниците на НАТО“, каза Столтенберг в интервю, цитирано от агенция Ройтерс.

„САЩ имат ограничен брой сили за сигурност. Въпреки това на преден план е подсилване на местните сили. Това не лесно, но е единствената опция“, допълни той. Според генералния секретар конфликтът в страната не е война между Запада и Ислямския свят, а по-скоро срещу „екстремизма и тероризма“.

„Мюсюлманите са на фронтовата линия в тази война. Повечето жертви са мюсюлмани и повечето, които се сражават срещу „Ислямска държава“, са мюсюлмани“, допълни той. В своето интервю Столтенберг посочи, че НАТО ще помогне на Турция да подобри своята въздушна отбрана, след като страната свали руски военен самолет, за който твърди, че е навлязъл неправомерно във въздушното й пространство.

Той допълни, че Алианса ще приеме пакет от мерки за Турция преди Коледа. Въпреки това Столтенберг изтъкна необходимостта от успокоение на конфликта между Анкара и Москва след свалянето на самолета. “Сега е важно (напрежението) да деескалира и да се развие механизъм за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще. Ние виждаме значително засилване на руското военно присъствие от Далечния Север до Средиземно море. Там също трябва да избягваме подобни инциденти като тези в Турция“, каза той. Столтенберг също така призова Москва да изиграе по-конструктивна роля в борбата срещу „Ислямска държава“. „До сега Русия е атакувала други групи и се е фокусирала върху подкрепа за режима на Асад“, каза още генералният секретар.

Източник: БГНЕС.