Столтенберг: НАТО и Русия не стигнаха до общо мнение за кризата в Украйна

НАТО и Русия отново демонстрираха разминаване в позициите си за кризата в Украйна, заяви генералният секретар на алианса след заседание на Съвета Русия-НАТО на ниво посланици, предаде РИА Новости.

„Днес нямаше сближаване на позициите“, каза той.

Генералният секретар на НАТО обеща „внимателно да проучи“ предложението на Русия за гарантиране на въздушната сигурност в региона на Балтийско море.

По думите на Столтенберг, НАТО и Русия ще проведат нови заседания на Съвета, но техните срокове и формат засега не са определени.

По-рано страните-членки на алианса призоваха Русия да използва влиянието си в Донбас за пълното изпълняване на „Минск 2“.

В документа, приет от ръководителите на държавите в алианса след срещата на високо равнище във Варшава, се казва, че Русия „продължава умишленото дестабилизиране на Източна Украйна в нарушение на международното законодателство“.

Москва, на свой ред, неведнъж е подчертавала, че не се явява страна във вътрешния украински конфликт. Както заяви руският президент Владимир Путин, нелепо е да се очаква от Русия да изпълни Минските споразумения, тъй като ключовите решения се намират в ръцете на украинските власти.

Заседанието на Съвета Русия-НАТО се проведе в Брюксел на 13 юли.