Стокообменът между България и Русия е намалял с 40%

Стокообменът между България и Русия за първата половина на годината е намалял с 40% спрямо същия период на 2014 г, съобщи в Албена председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП) Желю Добрев.

„Най-много пострада фармацевтичната ни промишленост. Износът на български лекарства за Русия е с 49,5% по-малко, спрямо първата половина на 2014 г. По-малко е и износът ни на мебели, вино, трикотаж, фризери, хладилници – стоки, които традиционно присъстват на руския пазар“, допълни той. Ръст е отчетен само при износа на цимент и торове.

На форум в Албена участват 70 представители на бизнеса от пет руски области – Калининградска, Тюмен, Урал, Курск и Ростов на Дон, пише „Стандарт“. Гост в първия ден на форума беше и генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук, който заяви, че от началото на годината има спад в търсенето на имоти у нас от руски граждани. От българска страна във форума участват фирми от леката промишленост, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост и туризма.