Старый Новый 2019 год в Севлиево

Над 130 членове, симпатизанти и приятели на Общинско движение „Русофили“, Севлиево, бяха посрещнати с хляб и мед  от рускини в национални носии и отпразнуваха за пореден път с пъстро и весело парти Старый Новый год. Сред тях бяха представители на руската диаспора от Севлиево и Габрово, гости от София и Дряново, бардът от Ловеч и наш добър приятел Милен Тотев, писателката и ръководител на театър „Славянка“ Наталия Матвеева. Събитието бе организирано съвместно със сдружението на рускоговорящите VIVA -Габрово с председател Юлия Жданова.

По традиция в началото на празничната вечер Наташа Колева – председател на местната структура, връчи Благодарствени адреси и малки подаръци на представители на севлиевски фирми, организации и частни лица, подпомогнали дейността на „Русофили“ през календарната 2018 година. Благодарствен адрес бе връчен и на директора на СУ „Васил Левски“ – Тома Томев. Благодарение на усилията и  съвместната работа между ОД „Русофили“ и ръководството на гимназията, в най-голямото в областта училище бе оборудван модерен кабинет по руски език и сформирана паралелка с интензивно изучаване на езика.

Специален гост на празника бе руската певица Виктория Куприна, която с атрактивните си и емоционални изпълнения разкри широтата на руската душа и спечели сърцата на всички присъстващи.

В програмата на вечерта имаше за всекиго по нещо – любопитна информация за празника, поднесена от Дед Мороз и Снегурочка, състезателни игри, цигански танц, предсказване на бъдещето от циганка-гадателка, частушки, изпълнени от севлиевското трио „Звън“, умело подготвен скеч, посветен на Годината на свинята, новогодишна томбола, баница с късмети, много танци и приповдигнато настроение. На трапезата отново присъстваше ястие от руската национална кухня. Този път това беше „холодец“.

Поздрав към севлиевските русофили отправи Милен Тотев. Неговите красиви лирични песни докоснаха душата и просълзиха дошлите на партито.

Празнуването на Старый Новый год е първата от поредицата инициативи, с които ОД „Русофили“ ще отбележи през месец юли своя десетгодишен юбилей.

.Наташа Колева