Станишев: Потресен съм

Дом на А.К. Жиро. Херкулес и Одисей

Днес бях потресен от последните мрачни новини, които идват от Украйна. От медиите разбрах, че повече от 40 мирни, невъоръжени граждани са загинали в Одеса от задушаване или принудени да скочат от прозорци, при атака на крайни националисти от „Десния сектор“ и други екстремисти. Никоя политическа цел не оправдава жестокото избиване на мирни хора.

Това се казва в позиция на лидера на БСП и европейските социалисти Сергей Станишев, публикувана в социалната мрежа Фейсбук.

Агенция БГНЕС публикува нейния пълен текст:

„Преди две седмици бях обнадежден от подписването на Женевските споразумения. Днес съм дълбоко разтревожен от продължаващото нагнетяване на войнстваща реторика и действия в Украйна и на дипломатическото поле. Смятам за задължително властите в Киев да покажат отговорност и да сложат намордник на развилнелите се бойни формирования на десния сектор. Ако днес се толерират озверели тълпи, които скандират „куфар, гара , Русия“ по отношение на руснаците в Украйна, утре същите ще продължат с „куфар, гара, София“. Настоявам всички държавни ръководители и политици от Украйна, Русия, ЕС и САЩ, да се замислят за цената, която днес плащат обикновените граждани, независимо дали са руснаци, украинци, българи, евреи или други. Деескалацията на кризата е задължително условие за намиране на трайно и мирно решение.

Позицията на БСП, приета преди близо два месеца, се основава на три стълба. Първият – политическо регулиране на кризата, а той изисква диалог между всички страни. Диалогът не се постига нито под дулата на оръдия или автомати, нито с коктейл „Молотов“, нито чрез взаимни заплахи. Вторият стълб, че България е против икономически санкции срещу Русия, защото те не спомагат за политическото регулиране, носят огромни рискове и вреди за България, а в крайна сметка ще отслаби и ЕС. Третият е защита на българите в Украйна. 250 000 българи живеят от стотици години в Украйна. Първото задължение на нашата държава е да гарантира техния мирен, спокоен живот, правото им да развиват своята културна идентичност и връзките им с България. Страната ни е заинтересована и подкрепя териториалната цялост и интегритет на Украйна. Правителството на Украйна трябва да разбере, че водеща отговорност за вътрешния интегритет на държавата им е всички граждани на страната да се чувстват равнопоставени. Това изисква диалог с представителите на милионите руснаци и други етноси, които живеят в Украйна. Политическото успокояване не може да мине без него и сериозното им участие в разработването на проект за нова Конституция и разширяване правата на регионите. Военните действия на Изток могат да доведат до краткосрочен успех, но да нанесат непоправими щети на отношенията между гражданите на тази държава.

Смятам, че Русия трябва да заяви категорично, че не се стреми към разделяне на Украйна и да призове проруските активисти за неупотреба на сила. Правителството в Киев в голяма степен зависи от финансовата и политическа подкрепа на Европа и САЩ. Призовавам държавниците на тези страни да работят за политически диалог и регулиране на тази все по-остра криза. Затова смятам за необходимо отново да се седне на масата за преговори и да се потърсят начини за конкретизиране на споразумението в Женева, с ясни ангажименти от всички страни. Някой сигурно ще попита откъде накъде малка България се меси в голямата политика. Отговорът ми е: като страна член ЕС, която е приятелка и на Русия, и на Украйна, като страна, която е съсед по Черно море на тези две държави и е заинтересована от стабилността на региона. С тях ни свързва хилядолетна обща религия, азбука и култура. И най-сетне, като страна, която е загрижена за стотиците хиляди българи, които живеят в Украйна“, заявява Сергей Станишев. /БГНЕС