Сръбският президент: Никога няма да се присъединим към антируските санкции

Сърбия има за цел да запази дружеските си отношения с Русия и никога няма да се присъедини към антируските санкции, каза снощи президентът Александър Вучич, в интервю по националната телевизия РТС, цитирана от ТАСС и БТА.
Вучич подчерта:„Ние вървим по европейски път. Нашата цел е да запазим стабилни, дружески отношения с Русия, ние никога няма да въвеждаме санкции срещу Русия. Друга наша цел е развитието на отношенията с Китай“.

Това той каза, отговаряйки на въпрос ще бъде ли новото правителство на страната прозападно.

Вучич посочи също, че при никакви условия няма да признае независимостта на Косово.

„Как мога да призная Косово, ако с ръка върху конституцията съм се заклел, че не признавам Косово?“, запита риторично той.

Раздор в коалицията

На 15 юни Вучич предложи на парламента кандидатурата на безпартийния прозападен политик Ана Бърнабич за премиер, като й поръча да укрепи отношенията с Евросъюза, Русия, Китай и САЩ.

Като основни задачи президентът определи повишаването на авторитета на Сърбия на международната арена и развитието на националната икономика.

Но утвърждаването на новия премиер се натъква на проблеми поради противоречия в управляващата коалиция, които според ТАСС може да предизвика предсрочни парламентарни избори в Сърбия.

42-годишната Бърнабич е известна с прозападните си възгледи и е първият в сръбската история премиер, открито обявяващ своята нетрадиционна сексуална ориентация, което предизвика остри раздори в коалицията, пише Дир.бг