Сръбска войска ще марширува на 9 май в Москва

По покана на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, подразделения от армията на Сърбия ще участват в Парада на Победата на 9-ти май по случай 70-та годишнината от победата на съветския народ във Великата отечествена война 1941 – 1945 г. Това обяви в официално съобщение сръбското военно министерство, цитирано от ТАСС.

Сръбският президент Томислав Николич вече е отдал съответната заповед.

В съобщението се посочва, че Томислав Николич, съгласно Конституцията на страната, е взел решение за изпращане на сръбската армия на парада в Москва.

Припомняме, че през 2014 г. Владимир Путин посети Белград по повод 70-та годишнината от освобождаването на сръбската столица от нацистка Германия. Тогава той присъства на празничен военен парад.

В историята на традиционния  парад на Червения площад досега няма участие на армията от бивша Югославия, както и от настояща  Сърбия – не е била канена досега. На тазгодишната манифестация Русия е поканила армиите на 16 приятелски страни и членки на антифашистката коалиция. Десет страни са потвърдили участие, две са отказали, а се очаква отговора от още четири. Все още не е ясно за кои страни става дума, пише изданието.

Общо 68 чуждестранни лидери са поканени на празненствата по случай 70-годишнината от края на Втората световна война.

Руският външен министър Сергей Лавров каза преди две седмици, че положителните отговори са около 30. „Получихме около 30 положителни отговора. Това на практика са всички наши партньори от Общността на независимите държави, Виетнам, Монголия, редица европейски страни, балкански държави – Сърбия, Черна гора, Македония, а също и Словакия, Гърция и Кипър“, отбеляза министърът.

Сред тези, които няма да посетят Москва на 9 май е и българският президент Росен Плевнелиев.