Среща на Красимир Каракачанов с актива на НД Русофили

Каракачанов към Русофили:С Русия искам да развиваме равноправни отношения

17 октомври 2016 г. Руски дневник

На 17 октомври представители на НД Русофили се срещнаха с Красимир Каракачанов, кандидат за президент на „Обединени патриоти-НФСБ, „Атака“ и ВМРО“, за да се запознаят с неговата визия за отношенията с ЕС, Русия и НАТО, както и с идеите му за разрешаване на някои вътрешнополитически проблеми. Това е трета поредна среща, като предишните бяха с Ивайло Калфин и Пламен Орешарски.

Председателят на НД Русофили  Николай Малинов подчерта при представянето на госта, че разбиранията им за това какво е патриот съвпадат напълно и това е „поставянето на българския национален интерес на първо място“.

Красимир Каракачанов представи вижданията си за външната политика на България, проблемите с мигрантите, състоянието на българската армия и демографските проблеми на страната. Кандидатът за президент на „Обединените патриоти“ обясни защо се е стигнало до обща кандидатура с „Атака“ и НФСБ.

„Обединяват ни опасностите – нелегалната емиграция, политиката на Турция, войната в Близкия Изток, дрънкането на оръжие от страна на САЩ и Европа по отношение на Русия, всичко това изисква нормалните хора да се консолидират“, каза Каракачанов пред събралите се русофили.

По отношение на нашата южна съседка Каракачанов заяви, че мястото на Турция не е в ЕС. „Тя не изповядва християнски ценности, тя се опитва да изнудва европейците. Няма международен документ или български, който да ни задължава да допускаме хора в България, които режат мрежата и са нелегално тук. Турция води политика на проникване и създаване на пета колона чрез финансиране на Главното мюфтийството и контролиране мюсюлманското население, опитват се да турцизират мюсюлманското население в България“.

Що се отнася до двата големи съюза, на които България е член, Каракачанов заяви: „България е член на НАТО и ЕС, но това не ни задължава да водим глупава политика.“

Колкото до отношенията с Русия, кандидатът за президент на „Обединените патриоти“ каза: „Трябва да имаме приятелски отношения с Русия не поради сантиментални подбуди и Руско-турската война, а защото Русия и до днес е мощен фактор не само на Балканите, а и в Европа. Руската политика може да изиграе възпираща роля по отношение на Турция, ако нейни политици решат да се месят брутално в нашите вътрешни работи, още повече, че Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Папагалската политика не върши работа – преди десети ноември големият брат беше в Москва, сега големият брат се намира във Вашингтон и в Брюксел.“

Красимир Каракачанов обърна внимание на засиленото дрънкане на оръжия в международните отношения, особено между Русия и САЩ. „НАТО е отбранителен съюз според Вашингтонския договор, така че България не трябва да се меси в инициативи, насочени срещу други държави. Каквато, например, беше идеята за създаване на Черноморска флотилия с участието на Румъния, България, Турция и Украйна. Това е мероприятие, насочено срещу Русия. Не бива да се месим в конфликта между Русия и Украйна – това са домашни грижи. България не е фактор, за да казва кой е крив и кой прав. Ние, с разбитата икономика и 20 000 армия, не можем да се месим в такива конфликти“, заключи Каракачанов.

На въпрос от публиката защо Плевнелиев напада Русия, Каракачанов отговори: „Поради комплексарщината му – той е от партийната номенклатура, баща му беше в ръководството на БКП-Благоевград, самият той е такъв. Човекът си търси работа – в последната си реч, от която ние загубихме няколко милиона, той се изказа като за „джоб“ интервю“.

„С Русия искам да развиваме равнопоставени отношения. Често се е случвало тя да заема позиции, които не са били в полза на България – например, по темата Македония, тя винаги е заемала позицията на Сърбия. Имаме интерес Русия да бъде наш приятел в този опасен заобикалящ ни свят. Аз съм против санкциите, защото те удариха почтения бизнес. Добронамерено отношение, но на равнопоставена основа. Приятел ни е този, който ни смята за приятел, а не за слуга“, заяви Каракачанов.

По отношение на руските туристи кандидатът за президент разкритикува половинчатите мерки и разнопосочното говорене на правителството. Каракачанов даде за  пример „Гърция и Италия – също натовски държави и стари членки на ЕС, които издават безплатни визи за руските туристи или Кипър и Малта, които издават визите на аерогарата.“

На въпрос от присъстващите дали има целенасочена политика срещу българската идентичност, Каракачанов даде пример с Германия, в която, според него, от години се поощряват хомосексуализма, третия пол, отслабването на християнските ценности и традиционното семейство.

„Размиването на националната идентичност не е политическа, а икономическа идея – за глобалния световен пазар. Вземете ТТIP – големите корпорации не желаят да има национален интерес. За тях светът е глобален пазар, на който те желаят да влязат и да го контролират. Затова се оказахме неспособни да се справим с ислямския фундаментализъм, който нахлува Европа. Първоначалната идея е за Европа на нациите и Европа на ценностите, а не за Европа като един голям пазар“, каза кандидатът за президент на „Обединени патриоти“.