Срещата между Путин и Ципрас на форума в Санкт Петербург

Русия приветства инициативата на Гърция за подготовката на документ за укрепване на сътрудничеството. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

„Ние приветстваме инициативата от гръцка страна за изготвяне на документ за укрепване на двустранното икономическо сътрудничество между Гърция и Русия“, заяви президентът.

„Доволен съм, че поддържаме постоянни и стабилни контакти на всички равнища. Но по причини, които всички знаем, нашите икономически връзки претърпяха влошаване, – констатира той. – През 2014 г търговският ни стокообмен с Гърция е намалял с 40%“.

„За преодоляване на ситуацията през април тази година ние приехме съвместен план за действие“, припомни руският президент, като добави, че е важно да се пристъпи към практическата реализация на този документ.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас от своя страна изрази надежда, че съвместната работа с Русия по изграждането на газопровода „Турски поток” ще даде на двете страни нови насоки за работа.

„Надяваме се, че строежът на газопровода ще даде нови възможности за по-нататъшно сътрудничество в региона”, каза гръцкият премиер.

Припомняме, че в петък Русия и Гърция подписаха меморандум за строителството на продължение на „Турски поток“ на гръцка територия.

В рамките на проекта Русия и Гърция ще създадат съвместно предприятие на паритетна основа, „ВЕБ Капитал“ ще представя руската страна в СП, от Гърция участник ще стане енергийната инвестиционна компания Energy Investments Public Enterprise S.A. (EIPE S.A). Подробното разпределение на акционерите е заложено в изискванията на Третия енергиен пакет, поясни руският министър на енергетиката Александър Новак.

Русия ще финансира изцяло строителството на „Южноевропейски газопровод“ на територията на Гърция, съобщи гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис.

Финансирането на проекта ще бъде осъществено от дъщерната компания на руската Външноикономическа банка (Внешекономбанк) – „ВЕБ Капитал“, като общият обем на инвестициите ще достигне 2 млрд. евро, съобщи „Интерфакс“.

Планира се капацитетът на газовата магистрала да бъде 47 милиарда кубични метра. Строителството ще  започне през 2016 г. и ще бъде завършено през 2018 г. Доходите си във вид на транзитни такси Гърция ще започне да получава през 2019 г., когато хъбът бъде пуснат в експлоатация.

Активната фаза на строителството ще започне след като бъдат готови предпроектното проучване и проектната документация.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас в изявлението си в петък на икономическия форум в Санкт Петербург отбеляза, че ролята на Русия в света се увеличава, а международните отношения придобиват все по-многополюсен характер.

„Светът се различава от това, което е бил досега. Ние в Европа имахме илюзията в течение на дълго време, че сме пъпът на Земята в буквалния смисъл, че сме център на света и продължавахме да гледаме и разчитаме само на нашето най-близко, непосредствено обкръжение, – каза гръцкият премиер. – Но икономическият център на планетата вече се е преместил, доколкото нововъзникващи сили играят все по-важна роля на икономическо и геополитическо равнище“.

По думите на Ципрас, проблемите, с които се е сблъскала Гърция, са проблеми не само на тази страна, но и на целия Евросъюз.

„Проблемът не се ограничава само до Гърция, проблемът се свежда до еврозоната и нейната структура. Въпросът е в това, може ли Европейският съюз отново да стане регион за развитие, просперитет и солидарност, ще бъде ли отново възел на социална солидарност, или ще продължава да върви по пътя на безизходицата“, каза Ципрас.

Междувременно, говорейки за сътрудничеството с Атина, руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров в рамките на Петербургския форум след пленарна сесия с президента на РФ, заяви, че Русия исторически е заинтересована в подкрепата на Гърция, включително и в икономически аспект.

„Гърците са наши исторически приятели, затова ние сме заинтересовани в подкрепата на тази страна“, каза той.

Гърция се посещава средно от 1 млн. руски туристи годишно, и това „само по себе си е достатъчно сериозна инвестиция за икономиката на страната“, добави Мантуров.