”Спутник”: На европейците най-накрая им писна от бъркотиите на НАТО

На фона на бушуващата в Европа мигрантска криза, причинена от „постоянните военни проблеми на НАТО отвъд океана“, европейците стават „все по-бдителни спрямо мултикултурализма, неолибералните реформи, постоянните мерки за икономии, а вече и спрямо НАТО“. Това твърди американският писател и журналист Робърт Бридж, цитиран от руското онлайн издание „Спутник“, предаде fbr.bg.

Бридж дава за пример скорошна акция на полската военна полиция, извършена с разрешението на министъра на отбраната, Антони Мацеревич, срещу център за контраразузнаване на НАТО във Варшава.

По негово мнение, и цитирайки полския вестник „Газета виборча“, „Отрядът е нахлул в комплекса с дубликат на ключа, след което изпълнителният директор, полковник Кшищоф Душа, е бил заменен от полковник Роберт Бала. Десетки други на служители също са били заменени.“

„Досега в историята на НАТО не се е случвало страна-членка да атакува служба на организацията“, коментира пред репортери бившият полски министър на отбраната, Томаш Шемоняк.

„В края на краищата, какво би провокирало традиционно прозападна държава като Полша да рискува взаимоотношенията си с Брюксел, НАТО и Вашингтон?“, пита Бридж в материал за „Раша тудей“ и сам отговаря на въпроса:

„Всички, които са изненадани от действията на полското министерство на отбраната не виждат вятъра на промяната, който духа не само в Полша, но и в ЕС като цяло“.

„Вятърът на промяната, бучащ из улиците на Европа, е свързан и с провалите на американската външна политика и влиянието им над европейското статукво“, продължава той.

Бридж предоставя няколко примера за неизпълнени обещания, направени от Барак Обама спрямо Европа още през 2009 г.: „Гуантанамо бей все още е отворен, Либия е в незавидно положение, а САЩ продължават да бомбардират Сирия без особени успехи срещу ‚Ислямска държава‘“.

„Наместо да се отърси от постоянните военни подстрекания от управлението на Буш, светът все още е нагазил дълбоко в криза“.

Авторът обаче отбелязва, че „световната криза вече не е само военна. От финансовата криза през 2008 г., най-тежката след Голямата депресия, Европа е в лошо икономическо състояние, с големи нива на безработицата и заливана с вълни от бежанци, които допълнително утежняват икономическата ситуация. Да не говорим за демографските последици“.

За да се справят с предизвикателствата „,много някога горди и големи европейски играчи (Испания, Португалия, Италия и Гърция) са принудени да разчитат на заеми от същите световни банкери, които разбиха националните им икономики в началото“.

„След терористичните атентати на 11 септември 2001 г., Вашингтон (и донякъде НАТО) поставя Европа в ситуации, в каквито Старият свят вече не може да си позволи да изпада. Сега да добавим към всичко това и няколко милиона бежанци и ето на.“