Спортът в епохата на Романови и съвременното изкуство – на Олимпиадата в Сочи

Посетителите на уникалната изложба „Спортът и императорското семейство”, която се откри в Художествения музей в Сочи в преддверието на зимните Олимпийски игри, ще могат да видят велосипеда на последния руски император Николай II и роклята за езда на Екатерина Велика. Над двеста уникални експонати, включително и снимки на царското семейство по време на следобедна разходка, пристигнаха в олимпийската столица от музея резерват „Петерхоф”. Практически 90% от експозицията ще бъдат показани за първи път.

Темата „Романови и спортът” никога преди не е била разглеждана като повод за отделна изложба, макар че тъкмо благодарение на Романови в страната са започнали да се развиват такива спортове като тенис, фехтовка, гребане, велоспорт. Коментира генералният директор на музея резерват „Петерхоф” Елена Калницкая:

– При Петър I например е била въведена задължителната физическа подготовка във всички военни учебни заведения в Русия. През XIX в. нещо е дошло от Англия, нещо от Франция. В Европа вече е бил развит велосипедният спорт, започнали са да строят тенис кортове. Всички велики князе са се грижели за здравето си. Жените са били увлечени от тениса, возенето с лодки, крикет.

В същия Художествен музей е открита изложбата „Спортът – изкуството – Сочи”. В нея са събрани над 200 работи от цялата страна. Разбира се, основната тема на експозицията са зимните спортове. Почитателите на легендарния съветски хокеист Валерий Харламов със сигурност ще бъдат заинтригувани от портрета на звездата в Суперсерията от 1972 г. Тази изложба е една от най-мащабните в света по брой на представените жанрове и видове, казва един от кураторите на експозицията Светлана Файзулина:

– Изложбата е много разнообразна. Събран е голям – както никога – тематичен блок от скулптура. Изобразителното изкуство буквално пее химна на Олимпиадата. Тук са представени не само различни жанрове и материали, но и много видове изкуство: графика, живопис, скулптура, народно изкуство и така нататък.

Всеки желаещ ще може да посети експозицията – входът във всички музеи в Сочи по време на Олимпиадата ще е безплатен. А ще има какво да се види. Почти е готова за откриването изложбата с работи на известния художник Сергей Андрияки, майстор на акварелната живопис. Възхитителните му натюрморти и пейзажи неведнъж са били излагани в известни европейски музеи. Уникални археологични находки ще могат да бъдат видени в Музея на историята на изложбата „Древното злато на Кубан и Черноморието”, където най-старият експонат е на повече от 5000 години.

 .