Франция вижда възможност за Сирия чрез по-тесен диалог с Русия

Франция обяви, че е видяла шанс за преодоляване на безизходицата във войната в Сирия, след като Русия понастоящем изглежда приема, че няма военно решение и предварителните условия, поставени от някои противници на сирийския президент Башар Асад, бяха оттеглени, съобщава „Ройтерс“.

Избирането на президента Еманюел Макрон даде възможност на Париж да преразгледа политиката си за Сирия, смятайки, че позицията на предишното правителство, че Асад трябва да си ходи, е твърде непримирима и пречка пред умиротворяването.

Макрон през миналата седмица ревизира позицията на Франция за бъдещето на Асад, подчертавайки, че не виждал никакъв законен наследник в момента и приоритетът е да се предотврати Сирия да се превърне в провалена държава. САЩ също се отказаха през настоящата година от настояването Асад да напусне властта, за да бъде намерено политическо решение.

Асад успя да се задържи на власт с военната подкрепа на Русия и Иран в 6-годишната война с бунтовниците и ислямските екстремисти, при която загинаха стотици хиляди и бяха разселени милиони.

Новият френския външен министър Жан-Ив льо Дриан настоява за по-тесен диалог с Москва, след като Париж също така се опитва да използва липсата на ясна политика на САЩ за Сирия, за да поеме по-сериозна роля.

„Не мога да дам никакви подробности, но смятам, че е налице прозорец от възможности в момента. Както всички, смятам, че руснаците са наясно, че няма военно решение на конфликта“, коментира Льо Дриан, който беше военен министър в предишното правителство на бившия президент Франсоа Оланд.

„Би трябвало да можем да стигнем дотам с нов метод, който включва установяването на стабилни принципи, които изглеждат безспорни, без да се поставят реторични предварителни условия, а чрез създаване на нови мостове между различните актьори“, допълни френският първи дипломат.

Льо Дриан не е обяснил в интервюто за в. „Монд“ какви са тези принципи или какви стимули ще получи Русия.

Франция, която подкрепяше сирийската опозиция досега, настоя конфликтът да бъде разрешен чрез надежден политически преход въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, договорени между воюващите страни с ООН в Женева.

Льо Дриан, който проведе 6-часови преговори за Сирия с руските власти в Москва през миналата седмица и заяви, че приоритет за Франция е отслабването на заплахата от терористите от ДАЕШ („Ислямска държава“), не е споменал нищо за тези резолюции или за Женева.

Той призова за дипломатическа подкрепа от постоянните страни членки на Съвета за сигурност и регионалните играчи. Френският първи дипломат посочи, че Париж се надява да създаде малка контактна група, която може да даде тласък на усилията за мир.

Френските власти отбелязаха, че част от причината, поради която Париж настоява за подновен диалог с Русия за Сирия, е вакуумът, оставен от САЩ, които според тях нямат ясна политика отвъд разгромяването на ДАЕШ.