Според руски вестници Путин ще бъде независим кандидат-президент

Владимир Путин най-вероятно ще се включи като независим кандидат на президентските избори догодина, пише руският делови всекидневник „Ведомости“, като се позовава на двама свои източници от президентската администрация.

Досега руският президент винаги категорично отказва да отговаря на въпроса дали ще се бори за четвърти президентски мандат.

Двамата източници на вестника казали, че изборният щаб на Путин, който ще работи за преизбирането му, може да бъде оглавен от шефа на кремълската администрация Антон Вайно. Вайно е смятан за човек „лично на Путин“, равноотдалечен от чистата политика и от силовите шефове.

Обществена подкрепа за Путин, както и на предишните избори през 2012 г., ще осигурява Общоруският народен фронт, припомня вестникът изявления на Алексей Анисимов от ръководството на движението.

Независимо от длъжностната номенклатура президентската администрация в Русия де факто е създадена тъкмо с оглед да провежда избори и винаги съвпада с изборния щаб на държавния глава, отбелязва политологът Глеб Павловски.

Сега обаче според него не става дума за изборна кампания – „не се готвят избори, а комплекс от мерки, задължително включващ мандат от населението за Путин, с който да се реорганизира държавата и занапред. И е логично начело на щаба да бъде поставена някоя неприкосновена фигура без собствена игра – Вайно е идеален за целта“,  експертът.

Путин няма нужда нито от щаб, нито от политтехнолози – каквото и да прави, всичко се приема вече само в предизборен контекст, смята наблюдателят Андрей Колесников.

Партията с мнозинство в Държавната дума „Единна Русия“ (ЕР) ще подготви до октомври собствена „президентска програма“ за бъдещия държавен глава, алтернативна на правителствената програма до 2025 г. и на други подобни документи, пише „Комерсант“.

Изданието се позовава на шефа на висшия партиен съвет Борис Гризлов, според когото става дума за серия доклади, включващи по-специално предложения с цел ускоряване на икономическия растеж в Русия.

Според „Комерсант“, цитиран от Би Би Си, програмата на ЕР рисува „образ на бъдещето“ за Русия с хоризонт поне отвъд 2030 г. Партията ще настоява федералният център да инвестира повече средства в руските региони. Тя може би ще държи на по-голяма подкрепа за малките градове (откъдето черпи основния си електорален ресурс) за сметка на растящите агломерации. Ще иска държавата да не стимулира урбанизацията в Русия, да развива пътното и инфраструктурното строителство.

За разлика от конкурентните програми проектите на ЕР навярно ще включват засилено дигитално присъствие на държавата по места и концепция за „изравняване на икономическото положение“. Програмите са твърде различни и за Путин ще е трудно към края на годината да формира от тях „единна икономическа стратегия“, резюмира всекидневникът.

Основният акцент в кампанията на Путин ще бъде поставен върху темата за борба с бедността и социалната несправедливост в Русия, пишат електронните вестници „Свободная преса“ и „Знак“, като цитират източници от президентската администрация.

„Най-важните проблеми, тревожещи хората в Русия, са спадът на доходите, социалното разслояване и страхът за бъдещето – ще запазят ли текущите си доходи и работата? Това е сред причините в президентската програма да бъдат маркирани теми, засягащи борбата с бедността“, обяснява източник на „Знак“.

По данни от проучвания почти половината жители на Русия – 46 на сто, не се чувстват сигурни в утрешния ден. Мрачната им представа за бъдещето се дължи на ниските заплати и пенсии (9 на сто от отговорите), безработицата и страха да изгубят работата си (9 на сто), поскъпването (6 на сто), липсата на изгледи за подобряване на положението (5 процента).

Негативните нагласи се засилват с оглед растящия брой бедни хора в Русия. В момента 22 милиона там се издържат с доходи под жизнения минимум – със 7 милиона повече, отколкото през сравнително благополучната 2012 година. Путин е в течение на проблема, отбелязва „Свободная преса“. Президентът признал: „Прагът на бедността сега стана малко по-лош, отколкото бяхме планирали“.

Изборите за президент на Русия ще бъдат произведени на 18 март 2018 г., когато предстои годишнина от присъединяването на Крим към федерацията, напомня „Знак“.

Източник: БТА/Медиапул