Списание New Yorker с обложка с изображение на Путин

Статията е изложение на общоизвестни факти и обвинения по адрес на Русия на фона на исторически събития от неотдавнашното минало с коментари на представители на съвременната руска опозиция, експерти, но главно — американски политици, бивши чиновници и военни, а също неназовани «чиновници от администрацията» на САЩ.
Статията, която претендира за публицистично изследване, започва с времето на битката между СССР и САЩ в годините на студената война с акцент върху усилията на съветските спецслужби в провеждането на антиамерикански информационни кампании.
Втората част на статията, озаглавена «Студената война 2» е обзор на вече традиционни за американския печат и политици обвинения към Русия за извършването на кибератаки и намеса в изборите в САЩ през 2016 г. Тези обвинения бяха многократно отхвърлени от Москва.
 САЩ и до момента не са представили пред световната общественост нито едно доказателство за горните обвинения.
Третата част «Светът на Путин» е посветена на кратко изложение (в характерния за Запада критически маниер) по външната и вътрешната политика на Путин с акцент върху руско-американските отношения.
 Друга част със заглавие «Хибридната война» се отнася до историята за кибератаките в последните години, зад които, според авторите на статията, стоят руските хакери и/или властите в Русия, започвайки от 2007 г.
Описанието се свежда до взлома на базата данни на Демократическата партия на САЩ, Световната антидопингова агенция и редица други.
Освен това, авторите отбелязват, че по време на президентските избори в САЩ срещу Хилъри Клинтън се е водела активна кампания за дезинформация.
 Петата и последна част от статията се нарича «Теорията на турбулентността» и е посветена на събитията след инаурацията на Тръмп, а също за въображаемите му връзки с Русия, за които пишат американските СМИ.
 Авторите признават, че «нито един разумен аналитик не вярва, че активните действия на Русия в САЩ и Европа са довели до възхода на Тръмп и националистическите политици в Европа».
 Статията завършва с думите на руския журналист Алексей Венедиктов, че «турбулентността на Америка»във връзка със скандала около Тръмп е изгодна за Русия, на която в резултат на това са й «развързани ръцете».
Литературно-пулицистичното списание The New Yorker излиза от 1925 г. с около 47 броя за година, припомня News Front.
Обложките на изданието нееднократно са предизвиквали противоречива реакция от страна на аудиторията.