СПИРА ЛИ „ЕВРОСИНЕМА“ ПРЕМИЕРАТА НА „ДОНБАСКА ПРОЛЕТ“ ПОД ВЪНШЕН НАТИСК?

Съобщение от екипа на филма – Екатерина Митринова, Александър Николов, Стефан Петров.

На 28 октомври (събота) официални представители на кино „Евросинема“ – София заявиха, че възнамеряват да спрат премиерната прожекция на документалния филм „Донбаска пролет“, предвидена за 31 октомври 2017 година от 19:30 часа в зала 1 на „Евросинема“, булевард „Александър Стамболийски“№47. В телефонен разговор с автора на филма управителят на киното Димитър Василев заявява, че уговорената преди 1 месец прожекцията не може да се състои. По негови думи причината за това е нота от посолството на Украйна в България до Министерство на културата. На свой ред Министерство на културата оказва натиск на Ина Дърова – собственик на кината „Евросинема“ и „G8“. Това стана ясно от самата нея в телефонен разговор със сценарист на филма. Нужно е да отбележим, че към момента нито един от тези официални представители на „Евросинема“ не е аргументирал в писмен вид своето становище по въпроса до авторите на филма и до зрителската аудитория.

22815213_123309315015038_1711858280571159126_n

На 29 октомври зрители ни информираха, че касата на кино „Евросинема“ отказва да продава билети за „Донбаска пролет“. Отказът не е придружен с обяснения защо. Представител на нашия екип също се увери на място в този факт. Освен невъзможността да се закупуват билети, ние установихме, че е махнат от вътрешната витрината филмовият ни плакат. На витрината стои програмата на киното – там, насред списъка с всички предстоящи продукции за датата 31 октомври, вече не фигурира заглавието на нашия филм.
Ние, създателите на този филма, избрахме „Евросинема“ за нашата премиера, тьй като това кино е известно до момента с показването на „независими документални и алтернативни филми“. Преди 1 месец извършихме предплащане за наемане на зала 1, от 2 седмици сме предоставили пълния запис на филма на управителя. Новината за прожекцията вече достигна чрез Интернет, плакати и брошури („Програмата“) до хиляди български граждани. Десетки вече са закупили билети от касата на киното и още мнозина очакват да посетят филмовото събитието на 31 октомври.

Като автори на „Донбаска пролет“ заявяваме на зрителите и аудиторията: ние не се отказваме от предвидената премиера на 31 октомври!
За филма, който желаем да покажем на зрителите, са изразходвани лични средства на неговия автор и е положен доброволен труд от страна на целия негов екип. Погледът към събитията е алтернативен, подкрепен с документалност и свидетелства.

Ние недоумяваме: какви хора и по какви причини могат да искат да спрат един нов български филм, който още не е показан никъде? Може ли да има „аргументи“ за забрана на един все още бял екран? Откъде идва тази цензура – киното дължи разяснение за това и дължи разяснение по въпроса „Възнамерява ли да налага цензура под външен натиск?“.
Ние не приемаме да бъде правен опит за цензура със спиране на уговорена прожекция. Подобна цензура, ако ръководството на „Евросинема“ я приеме за основателна, е неприемлива за нас като творци. Все още вярваме, че представителите на киното ще изпълнят своя ангажимент и ще оправдаят оказаното им доверие.

Спирането на една съвестно изработена и оригинална филмова творба ще се окаже още по-неприемливо за всички зрители. Защото зрителите искат да научат повече по темата, която филмът, чрез своите репортажи от мястото на събитията, предлага. Темата за войната в Украйна и последиците за населението в Донбас – това е тема, която засяга нашето българско общество. Темата засяга и цялото мислещото човечество. Авторът на филма и екипът му, като млади хора и творци, желаят нашите очи да бъдат широко отворени за причините и ужасите на всяка война. Ние не приемаме външен натиск да се опитва да затваря погледа ни към тези събития, да приспива нашата съвест и да се опитва „да спестява“ на българската аудитория трагичните последици от антихуманни намерения и действия. Нека не забравяме: чуждите „далечни“ ужаси и страдания някъде другаде, могат да се окажат за нас също едно близко утре. Културата е едно от верните средства да не допуснем подобно трагично утре. Да бъдем лишени от култура, означава да бъдем лишени от знание и от свобода.
Приканваме вас, зрителите – не се отказвайте! Ние от „Донбаска пролет“ не се отказваме! Времето и мястото на срещата ни е известно: това е 31 октомври (вторник) от 19:30 часа в „Евросинема“. ОЧАКВАМЕ ВИ!