Повишение на рублата до двуседмичен връх спрямо долара

В последните няколко дни руската валута силно поскъпна, възстановявайки голяма част от загубите, които понесе от последната силна спекулативна атака срещу нея.

Действията на руските власти в защита на рублата поеха в нова насока. Премиерът  Дмитрий Медведев подписа указ, задължаващ най-големите руски износители да продадат част от валутните си резерви. Целта според „Комерсант“ е през следващите 2 месеца на пазара да се осигури ежедневен приток на валута на стойност средно 1 млрд. долара.

Руската централна банка също призова експортните компании да ограничат купуването на долари и евро от вътрешния пазар за разплащане с кредиторите и контрагентите си.

А данъците върху печалбата в Русия се плащат в края на годината, което кара износителите на нефт, газ и метали да обръщат голяма част от нетните си приходи в рубли.

Междувременно финансовото министерство продаде от своите валутни резерви 500 млн. долара на 18-и декември и още 420 млн. долара на 19-и декември, като на разположение за целта са до 7 млрд. долара.

Всичко това отблъсна руската валута от дъната от 79.1688 рубли за долар и 99.5575 рубли за евро. Днес рублата поскъпва до 54.5209 USD/RUB и до 66.4544 EUR/RUB.

Но да не забравяме, че спекулативната атака, която срина руската валута започна след повишаване на основния лихвен процент от 10.5 на 17 на сто.

В момента пазарната конюнктура наистина не е удобна за къси залози срещу рублата, но след края на фискалната година в Русия, пазарите вероятно пак ще пробват доколко стабилни са руските пари.