Спасилите се от огъня в Дома на профсъюзите в Одеса са включени в списъка за размяна на военнопленници

Привържениците на активистите на „антимайдана“, попаднали под съд по делото за трагичните събития в Одеса на 2 май 2014 г., са включени в списъка за размяна на пленници от страна на ДНР. Това съобщи упълномощеният по правата на човека в ДНР Даря Морозова, цитирана от Донецката информационна агенция (ДАН).

„Десетима подсъдими по делото за трагедията в Одеса на 2 май 2014 г. ние включихме в списъка за размяна на военнопленници, – съобщи събеседникът на агенцията. – В момента за тези хора се провеждат преговори с украинската страна“.

По-рано адвокатът на привържениците на „антимайдана“ Кирил Шевчук съобщи пред ДАН, че самите подсъдими са се обърнали за помощ от защита с молба да бъдат включени в списъка за размяна.

„Ние не очакваме оправдателна присъда. Политическите възгледи на подсъдимите се различават от официалната позиция на властите. В процеса няма справедливост, има само политическа воля, насочена срещу обвиняемите“, каза той.

По думите му, особено влияние върху съда са оказали представителите на радикалните политически сили. „Радикалите превърнаха съда в „кошмар“. Устройваха протестни акции, на които се стигаше до сбивания“, добави адвокатът.

Показателно в тази ситуация, по думите му, е посещението на народния депутат от Върховната рада на Украйна от фракцията „Радикална партия на Олег Лешко“ Игор Мосийчук. „Той (Мосийчук – бел. ДАН) просто накара съдията да се оттегли. Другите съдии, виждайки ситуацията, също се страхуват обективно и според закона да разглеждат делото“, счета адвокатът.

„Като група адвокати, участващи в този процес, ние наблюдаваме една картина – дейността ни е сведена до нула. Изпълняваме на практика ролята на статисти – ходим, гледаме, слушаме и толкова. Съдът не удовлетворява молбите ни и игнорира исканията ни“, заяви представителят на защитата.

При това той отбеляза, че доказателства за вината на „антимайдановците“ на практика липсват, а тези, предоставени в съда, са нееднозначни и недостатъчни, за да послужат като основа на обвинението. „В качеството на доказателство за вината на клиента ми следствието, например,  предостави два видеоклипа с продължителност от по 10-15 секунди, на които се вижда човек с маска. Героят във видеото е с палто и кубинки, подобни на военните. Клиентът ми е задържан без палто, и вместо с военни обувки, е бил с маратонки. Никой не е провеждал експертиза на тези видеоклипове за установяването на идентичността на лицата, участващи в тях“, обобщи юристът.

В Малиновски районен съд в Одеса днес се провежда поредното заседание по делото за палежа на 2 май 2014 г. в Дома на профсъюзите. На подсъдимата скамейка са изправени 20 души. Преди повече от година те се спасиха от радикалите, които запалиха Дома на профсъюзите. Сред тях са и двама руски граждани.

Припомняме, че на 2 май 2014 г. пристигналите в Одеса ултрадесни радикали запалиха палатъчния лагер на Куликово Поле, където гражданите събираха подписи за референдума за федерализация на Украйна и за присвояването на руския език на държавен статут. След това неонацистите обкръжиха сградата на Дома на профсъюзите, където се бяха скрили гражданите на Одеса, и я запалиха. Жертви на терористичния акт станаха, според различни данни, от 40 до 200 души, а стотици граждани бяха ранени.