София отбелязва 137 години от освобождението си

На 4 януари 2015 г. се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София, съобщи bTV.

Столичната община ще отбележи в неделя деня на Освобождението на града с поредица прояви, организирани в партньорство със Софийската Света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ и Фондация „Героите на България“.

Честването на годишнината ще започне с благодарствен молебен в църквата „Света Неделя“ от 10.00 часа, съобщиха от Столичната община.

Преди 137 години в мразовития, но съдбовен 4 януари на 1878-ма, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица – „Радост на всички скърбящи“.

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм „Света Неделя“, тя утешава вярващите. В 10.30 ч. ще тръгне Литийно шествие от храма „Света Неделя“ до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец.

В 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на признателност пред паметниците на ген. Гурко и Цар Освободител.

Празнична програма ще продължи от 11.30 часа пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Красимира Кузманова, вокалната формация „Юлангело“ и Софийското дружество „Традиция“.