Снимат високобюджетен руски филм у нас

Снимките на най-високобюджетния руски филмов проект – фентъзи мелодрамата „Дракони“ по романа на фантастите Сергей и Марина Дяченко, започнаха в България, съобщи агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на кинокомпанията BAZELEVS. Продуцент на лентата е прочутият Тимур Бекмамбетов.

Главната роля във филма за любовта между човека-дракон и отвлечената от него княгиня ще изпълни моделът Матвей Ликов – син на известния руски актьор Александър Ликов („Турски гамбит“). Ролята ще бъде дебют за младия Матвей на големия екран. „Той е идеален за образа – има извънземна външност: от една страна изглежда агресивен, но е достатъчно само да се усмихне, за да засияе отвътре“, хвали го Бекмамбетов.

Според сюжета драконът похищава княжна Мирослава в разгара на сватбата й и я отнася в своя замък на острова. В ролята на възлюбената ще се превъплъти младата актриса Мария Поезжаева.

Над филма работи екип опитни руски кинематографисти, но режисьорът Индар Джендубаев също е дебютант. Той е бил втори режисьор в холивудския проект на Тимур Бекмамбетов „Ейбрахам Линкълн: Ловецът на вампири“. Според креативния продуцент на „Дракони“ Игор Цай, изборът на неговата кандидатура съвсем не е случаен. „Това е съзнателно решение: искахме историята, ориентирана преди всичко към тийнейджърската публика, да бъде снимана от млад режисьор, и Индар отлично ще се справи с това“.

С визуалната страна на филма ще се заемат операторът Сергей Трофимов („Нощна стража“, „Дневна стража“, „Ирония на съдбата: продължението“, „Черната мълния“ и др.) и художник-постановчикът Григорий Пушкин („9та рота“).

Снимките в България ще продължат до 26 септември, а след това екипът ще възобнови работа през декември в Москва. Руската премиера на филма е планирана за есента на 2015 г.