СМИ: Финландия и Швеция не бързат да влязат в НАТО заради отношенията с РФ

В Швеция и Финландия отдавна се водят разговори за влизане в НАТО, но властите не бързат с решението, тъй като взимат предвид възможното усложняване на отношенията с РФ, пише немското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Въпреки, че за една година в шведското общество с 12% са се увеличили поддръжниците на влизането в НАТО, властите продължават да са неутрални. Когато представителят на шведската парламентарна коалиция „Алианс“ Анна Кинберг за пореден път излязла с инициативата за влизане в НАТО, вице-премиерът Щефан Льовен „отговорил на това предложение, както се и очаквало: отхвърлил го“, — той не си е променил позицията, съобщава FAZ.

Президентът на Финландия Саули Ниинистьо в новогодишното си обръщение към народа нарекъл отношенията с РФ една от най-важните теми. Говорейки за членството в алианса, казал: „Разбира се, можем да влезем в НАТО по всяко време, стига да поискаме“. Но Ниинистьо, както и вице-премиерът Александър Стуб, разбира, че членството в НАТО доста ще усложни отношенията с Русия, пише FAZ.

НАТО винаги се е интересувало от Швеция и Финландия, тъй като по отношение на Русия тези страни заемат доста изгодно геополитическо положение. И това, че тези страни все още не са членове на НАТО, се обяснява само с липсата на единно обществено мнение по този въпрос.

 

За това пише РИА Новости

http://cont.ws/post/72213/