Служители на СБУ оскверниха храм на УПЦ на Московската Патриаршия в Киевска област

Въоръжени служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) проведоха в Свето-Преображенски храм в Борисполски квартал в Киевска област, обиск, опитвайки се да открият оръжие, принадлежащо на опълчението. Това съобщи пресслужбата на Украинската православна църква на Московската Патриаршия.

„Мъже с маски и с оръжие, представящи се за служители на СБУ, оскверниха светия Престол и устроиха обиск в 200-годишната светиня, – съобщава пресслужбата на УПЦ МП.- Своето безчинство те оправдаха с търсенето на оръжие, придобито според тях от Московската Патриаршия и съхранявано в храма за подкрепа на руската агресия“.

От полицията в Киевска област потвърдиха случилото се. „Църковните служители повикаха полиция и съобщиха, че са били нападнати от въоръжени хора. Когато служителите на реда пристигнали на място, станало ясно, че в храма са провеждат следствени действия. Обиск провеждали СБУ съвместно с прокуратурата“, заяви прес-офицерът на МВР в Киевска област Николай Жукович.

От СБУ към момента отказват да коментират случилото се.

Служителите на храма уверяват, че оръжие в святото място не е имало, а обискът е проведен само заради това, че храмът се подчинява на Московската Патриаршия. „Ние сме принудени да говорим за това, че днес по отношение на църквата зачестиха случаите на вандализъм и разпространение на лъжлива информация“, отбелязват още от пресслужбата. Според мнението на политолози, подобни опити се провеждат с цел дискредитиране на Московската Патриаршия и превземане на принадлежащите й църкви.