Словения предложи среща Путин-Тръмп в родината на Мелания

Руският президент Владимир Путин заяви в Москва, че Словения не е лош избор за първата среща с американския му колега Доналд Тръмп.

Това стана на пресконференция с гостуващият словенски президент Борут Пахор, на която Путин съобщи, че Русия инвестира около 1 млрд. долара в словенските железници.

Самият Пахор предложи Любляна като домакин на среща Путин-Тръмп за подобряване на отношенията между двете държави.

„Що се отнася до Любляна и до Словения като цяло, това, разбира се, е брилянтно място за подобен диалог. Но това не зависи само от нас, зависи от цяла серия обстоятелства. Ако подобна среща се състои някога, нямаме нищо против Любляна“, добави руският президент.

Много медии свързаха столицата на Словения с произхода на Мелания, съпругата на Тръмп, която е словенка.

Но „Ройтерс“ припомня, че това е и мястото на първата среща между младия президент Путин и новия американски президент Джордж Уокър Буш през 2001г. След нея Буш каза, че погледнал Путин в очите и „усетих душата му“.

За Кремъл Словения е съюзник в опитите за отмяна на западните санкции срещу Русия. Освен това страната опитва да стане ключов транзитен пункт за руски газ към Западна Европа, както и да си възстанови износа на хранителни продукти за руския пазар.

Путин каза още, че преди да има опити за руско-американски срещи, САЩ трябва „окончателно да сглобят отбора си и да определят кой по кои направления ще води деалог с нас“. По думите му става дума както за търговско-икономически отношения и въпроси на сигурността, така и ма „различни райони на света, които страдат от множество конфликти“, за чието преодоляване Москва и Вашингтон биха могли да обединят усилия.

Източник: Дневник