Словашкият премиер Роберт Фицо ще гостува на Владимир Путин в четвъртък

Премиерът на Словакия Роберт Фицо ще се срещне в четвъртък с руския президент Владимир Путин в Москва, каза днес негова говорителка, цитирана от Ройтерс.
Тя отказа да даде подробности за темите, които ще обсъждат двамата. Понастоящем Словакия е ротационен председател на Европейския съюз, който през юни удължи до края на януари догодина срока на санкциите срещу Русия заради намесата и в Украйна.
Роберт Фицо твърди, че тази санкции в сферата на енергетиката, финансите и отбраната са абсурдни и непродуктивни. Преди да гостува на Путин словашкият премиер ще бъде в четвъртък сутринта в Париж за среща с президента Франсоа Оланд, а в петък ще пребивава във Варшава за среща с премиерите на Полша, Чехия и Унгария и канцлера на Германия Ангела Меркел. Миналата седмица Меркел каза, че няма основание за снемане на санкциите срещу Москва, защото тя не е изпълнила всичките поети от нея ангажименти по международния мирен план за Украйна. През юни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът на Италия Матео Ренци посетиха икономически форум в Санкт Петербург, с което разгневиха страни като Латвия и Литва. Те се опасяват от руска агресия и са недоволни от зачестяването на контактите с Москва на високо равнище въпреки кризата в Украйна. А през юли Путин посети Словения, което бе възприето като негов опит да лобира за отменяне на санкциите сред по-податливите според него страни от Южна и Източна Европа, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.