След удара на САЩ в Сирия стана по-лошо

Коментар на редактора: ИВАЙЛО АЧЕВ, Actualno.com

На 7 април тази година два американски миноносеца изстреляха 59 ракети „Томахоук“ срещу военновъздушна база в Сирия. Загинаха шестима души, а разрушенията, според справка от сателитени снимки, са следните: 15 укрития за бойни самолети, 10 склада с амуниции, 7 склада за гориво, 5 ПВО установки и 7 цеха.

 Изминаха вече три пълни денонощия и какво последва в Сирия? Нищо не се промени. Войната си продължава – още същият ден имаше въздушни удари срещу град Хиш, а на следващия ден град Хан Шейхун, заради когото САЩ се намеси открито в Сирия, пак беше бомбардиран. Щом не е с химически оръжия обаче, no problem!

 Ако някой някога си е въобразявал, че която и да е от големите сили в САЩ се е загрижила за Сирия, само тези действия са достатъчни да покажат, че мирът си е само игра на думи за преди телевизионните камери и обществото. Нещо повече – нещата в Сирия изглеждат такива, че мир няма да има още десетилетия наред. Ясно е, че докато няма решителна промяна в полза на една от страните, няма да има мир. Единственият начин при тези обстоятелства е чрез реално съсипване на „Ислямска държава“ и принуда на Башар Асад да бъдат проведени честни избори. Нито едно от двете скоро няма да се случи. При тази игра с огъня обаче може да се случат по-лоши неща – реален сблъсък на други държави в Сирия. И тогава – Бог да ни е на помощ