След срещата Лавров-Тилърсън: Русия иска диалог, но без конфронтации

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещнаха днес в Манила в кулоарите на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) във филипинската столица, предадоха световните агенции.

Асошиейтед прес отбелязва, че Тилърсън и Лавров са разговаряли на фона на напрежението в отношенията между Съединените щати и Русия, които са в най-ниската си точка след края на Студената война. Срещата бе първата по рода си, откакто САЩ наложиха нови антируски санкции и двете страни изгониха дипломати на реципрочна основа.

Лавров все пак заяви, че е почувствал готовността на Съединените щати да продължат да разговарят с Русия, предаде Ройтерс.

„Мисля, че (двустранният диалог) няма алтернатива“, каза руският външен министър след края на срещата.
Лавров съобщи, цитиран от ТАСС и АП, че се договорил с Тилърсън двустранният диалог да продължи във формат Шанън-Рябков.

САЩ и Русия се договориха американският заместник-държавен секретар Томас Шанън и руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков да обсъждат „горещите точки“ в двустранните отношения.
Москва обаче затвори този канал, след като Вашингтон й наложи нови санкции, припомня АП.

Лавров отбеляза, че двамата с Тилърсън са имали продължителен разговор, предаде ТАСС. Руският външен министър уточни, че е дал подробни обяснения на американския държавен секретар за ответните мерки, предприети от Москва в отговор на новите санкции срещу нея, наложени от Вашингтон.

В комюнике, публикувано след срещата, руското министерство на външните работи изрази готовността на страната да нормализира диалога със САЩ, ако те се откажат от конфронтационната линия.

Асошиейтед прес отбелязва, че срещата между Лавров и Тилърсън е продължила повече от един час. Преди нейното начало двамата се усмихваха и си размениха шеги, но никой от тях не каза нищо по същество и не отговори как новите американски санкции срещу Русия може да се отразят на двустранните отношения.
За разлика от Лавров Тилърсън не направи изявление след края на срещата.

Въпреки наложените нови санкции на Русия, администрацията на американския президент Доналд Тръмп казва, че продуктивното сътрудничество между двете страни би било от полза, посочва АП. Тя дава за пример договореното от Вашингтон и Москва примирие в Югозападна Сирия.

Русия се надява, че САЩ ще продължат контактите с нея за Сирия във военната и политическата област, заяви днес Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският външен министър призова външните играчи в Сирия към синхронна работа за постигане на нови компромиси. Лавров постави особен акцент върху съгласуването на параметрите на зоната за деескалация в северозападната провинция Идлиб. Това вероятно ще е най-сложната от четирите зони, които Русия, Турция и Иран договориха през май в Астана, отбеляза той.

Лавров съобщи по този повод, че на 8 и 9 август в Техеран ще има среща на руски, турски и ирански представители именно с цел укрепване на зоните за деескалация в Сирия. Вече функционират три такива зони – в Южна Сирия, в района Източна Гута и северно от град Хомс, припомни руският външен министър. Той допълни, че сега се работи по най-голямата и вероятно най-сложната от тези зони – в провинция Идлиб.

Специалният представител на президента на САЩ Доналд Тръмп за Украйна Кърт Волкър ще направи скоро първото си посещение в Москва, съобщи Лавров, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Волкър ще се срещне с високопоставения помощник на руския президент Владимир Путин Владислав Сурков. Тилърсън обещал това на срещата си с Лавров, но не уточнил кога ще се състои тази визита.

Волкър, който бе назначен за специален представител на Тръмп за Украйна миналия месец, още тогава посети района на конфликта в източната част на тази страна, припомня АП, цитирана от БТА и днес.бг