След година конфликт Украйна е в критична за финансите точка

Очуканата след една година на въоръжен конфликт Украйна е осакатена от комбинация от финансови, бюджетни, промишлени, банкови и енергийни кризи, които могат да я направят зависими от външна помощ в продължение на десетилетия. Страната преживя поредица от тежки шокове, които изличават крехката й икономика, съобщава АФП.

Жизненоважната тежка промишленост в източната част на страната е напълно спъната, производителността й се срина с 1/5, без да бъде подпомогната от голямото намаляване в цените на стоманата. В допълнение, тъй като външните инвеститори се въздържат поради несигурността, стойността на националната валута – гривна, се срина с около 50% от началото на годината.

„Като при много новопоявяващи се пазари това се отрази директно на домакинствата, бизнеса и държавните финанси, тъй като и частният, и държавният дълг са деноминирани в чужда валута , е оценката на Жулиен Марсили, главен икономист в застрахователната компания Coface. Брутният вътрешен продукт намаля с 6,8% през миналата година, а според официалната статистика и централната банка през 2015 г. го очаква срив със 7,5%.

Украйна, също така, страда от дългова криза, като се очаква през тази година публичният дълг да достигне 94% от БВП, сочи прогноза на Международния валутен фонд. През 2013 г. нивото е било 40%. „Има банкова криза, монетарна криза и икономическа криза, които доведоха до рязко свиване на БВП през миналата година. През тази година ще има и енергийна криза“ , коментира Франсиз Малиж, директор за Източна Европа и Кавказ в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Едно от нещата, които дрзнят инвеститорите, е високото ниво на корупция в Украйна. Властите в киев твърдят, че се опитват да изкоренят корупцията, уволниха губернатор-милиардер и арестуваха няколко високопоставени служители.

Според Татяна Жан от базирания в Париж мозъчен тръст IFRI е на мнение, че ако властите сериозно искат да преборят корупцията, те могат да започнат с разрушаване на монопола на държавната газова компания „Нафтогаз“.

Малиж от ЕБВР – основен инвеститор в страната – е на мнение, че друг приоритет беше очистване на финансовата система.

„Има прекалено много банки в Украйна, които работят в затворена система. Те са в ръцете на няколко могъщи хора и финансират компании,у които принадлежат на същите тези хора“./БГНЕС