След „Газпром“ и Европа не откликна на молбите на Украйна

Украйна отново е без газ, плаща ден за ден на „Газпром“

В момента Украйна разполага с газ за около още десет дни, но само в случай, че „времето не се влоши“, уточни говорителя на „Газпром“ Сергей Куприянов.

На 06 Март „Нафтогаз Украйна“ предплати 15 млн.долара за доставка на газ от „Газпром“, който ще стигне на страната най-много до средата на месеца. Поради отказа на Европа да отпусне нови кредити, както и протакването на нови траншове от финансова помощ за почти окончателно фалиралата страна, Украйна не може да си позволи да закупи достатъчно газ, който да покрие нуждите ѝ.

Властите в Киев помолиха „Газпром“ да достави газ на Украйна, който тя да заплати в по-късен етап, но поради вече големите дългове, геополитическата и анти-руска политика на страната, от руската компания отказаха. Още миналата година „Газпром“ обяви, че ще доставя само газ, който Украйна е платила, с което беше сложен край на практиката, на която Украйна се радваше през последните двадесет години – да получава по-евтино руски газ без да плаща за него предварително. Страната беше натрупала огромни дългове към руската компания и кранчето с евтин газ беше завъртяно. ЕС принуди Украйна да започне да погасява дълговете си, за да подсигури собствените си доставки на руски газ. Същевременно през 2014 Украйна е изплатила на кредиторите $14 млрд.долара, а е получила едва $9 млрд.долара кредити от Европа, САЩ и МВФ взети заедно.

Сега в отчаян опит да си набави газ украинската държава се е обърнала към партньорите си от Европа. В отговор вице-президента на европейската комисия по енергетика Марош Шефчович заяви, че ЕС няма възможност да достави газ на Украйна.

Словакия, Полша и Унгария вече са надхвърлили лимита, с който могат да помогнат на Украйна, доставяйки и газ от собствените си хранилища. Шефчович обърна особено внимание на Словакия, от която Украйна вече получи голямо количество газ.

Но най-лошото за Украйна е, че оттук нататък страната ще бъде принудена да проси газ и от Европа и от „Газпром“, защото Русия разработва алтернативен маршрут за доставки на газ за Стария континент, заобикалящ Украйна.
Излъгани и на студено./alterinformation