След въздушния удар в Сирия: три възможни сценария

Автор: Алексей Тимофейчев

Неочакваният американски въздушен удар по летището на сирийските ВВС след обвиненията срещу сирийския президент, че е използвал химическо оръжие, че има сериозни последици за отношенията между САЩ и Москва, убедени са руски експерти. Те чертаят няколко възможни сценария, по които могат да се развият събитията, като най-опасният сред тях е директен сблъсък между руските и американските военни.
Руски експерти обрисуваха три възможни сценария, по които може да се развие обстановката след удара на САЩ по войската на сирийския президент Башар Асад.

Сценарий 1. Въоръжен конфликт Русия-САЩ

Руските експерти не изключват в отговор на удара на САЩ по войските на сирийския съюзник на Русия Москва може да реши да демонстрира собствената си военна сила. Ако САЩ осъществят още една атака, Русия може да свали част от американските крилати ракети, предполага Алексей Фененко, експерт от Института по проблеми на международната сигурност към Руската академия на науките. За момента Москва само демонстративно ще увеличи военните си усилия в Сирия.

Според Фененко САЩ още от 2013 г. планират силова операция срещу войските на сирийския президент, затова нападението в нощта срещу петък може да е само началото на една нова военна кампания на САЩ в чужбина. Но ако тази прогноза се сбъдне, то „рано или късно самата логика на конфронтацията ще принуди Русия да даде силов отговор“, каза експертът пред „Руски дневник“. При това евентуалният сблъсък между двете държави не е задължително да е под формата на глобален ядрен Холокост. Той може да наподоби събитията от времето на гражданската война в Испания през 1936-1939 година. Тогава съветската авиация се би с военните от фашистка Италия и нацистка Германия, без официално да има обявена война.

В същото време и в този случай на опосредствена война не бива напълно да се изключва използването на атомно оръжие. Военните от двете страни е напълно възможно да решат, че е нужно да се използва тактическо ядрено въоръжение, предупреждава анализаторът.

Сценарий 2. Балансиране на ръба

Експертите отбелязват, че САЩ са нанесли удара без никакви консултации с Русия, без да вземат под внимание факта, че бомбардировката може да окаже въздействие върху обстановката в Сирия и върху отношенията между Вашингтон и Москва. В интервю за „Руски дневник“ Дмитрий Суслов, експерт-международник от Висшата школа по икономика, каза, че това дава основание да се направи изводът, че екипът на Доналд Тръмп „ще води остро едностранна политика с използване на военна сила, без оглед на международното право, като по същество той ще се превърне в една по-лека версия на администрацията на Буш-младши“.

Вашингтон, който за отрицателно време промени подхода си към фигурата на сирийския президент, отново последователно ще се стреми към неговото сваляне. Русия няма намерение да предава своя съюзник и ще засилва военното си присъствие в Сирия. На свой ред САЩ едва ли ще отстъпят, тъй като основният мотив на Тръмп е желанието „да не се показва като слаб и да демонстрира силата си“.

В тези условия най-вероятното стечение е възникване на сериозна военно-политическа ескалация в отношенията между Русия и САЩ в Сирия. Суслов не изключва в тази обстановка да станем свидетели на „възраждане на напрежението“ от времето на Карибската криза. Преди 55 години двете свръхдържави бяха на ръба на ядрена война, след като в Куба бяха разположени съветски ракети. Тогава обаче войната бе избегната: Москва изведе ракетите си от „Острова на свободата“, а американците изкараха своите ракети от Турция.

Сценарий 3. Дипломатически път

Не всички експерти смятат, че Русия готви някакъв военен отговор на САЩ в Сирия. Според Александър Коновалов, президент на независимия Институт за стратегически оценки, Москва ще се ограничи с това, което вече е направено към момента, – ще развали Меморандума за сигурност на полетите с американските военни. Експертът предполага, че Русия няма да разширява военното си присъствие в Сирия, тъй като „САЩ не са започнали война в Сирия, а както самите те казаха, са провели единична акция“.

Във всеки случай Русия ще се обърне към международните институции, ще повдигне въпроса за агресията на САЩ срещу Сирия от трибуната на Съвета за сигурност на ООН, ще предложи на Вашингтон диалог при разследването на използването на химическо оръжие в Сирия. Остава обаче един отворен въпрос – ще отвърнат ли САЩ на този жест от страна на Русия.

 

Както отбелязва Владимир Сотников от Института по изтокознание към Руската академия на науките, до голяма степен начинът, по който ще се развиват отношенията между двете страни, в момента зависи от очакваната визита в Москва на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който ще има „деликатна мисия“. „От една страна Тилърсън ще трябва да обясни решението на Тръмп (да нанесе въздушен удар по Сирия), а от друга – да съхрани сътрудничеството с Москва“, отбеляза експертът в интервю за „Руски дневник“. САЩ са въвлечени в сирийската криза и просто не могат да не контактуват с Русия, която присъства там, отбелязва Сотников. Затова според него Вашингтон е обречен да търси точки на съприкосновение с Москва в арабската страна.

Източник: Руски дневник